Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Suriye’de ‘4 bölge’ tahliyesi başlıyor

Suriye’de ‘4 bölge’ tahliyesi başlıyor

Suriye’de daha önce varılan bir anlaşmayla İdlib’in kırsalında 2 rejim yanlısı bölge ve Şam’ın kırsalında 2 muhalif bölgeden tahliye süreci başladı. Toplamda yaklaşık 12 bin kişinin tahliyesi bekleniyor.

İdlib’in kırsalındaki rejim yanlısı Şii Fua ve Kefreyya bölgeleri ile Şam’ın kırsalında Lübnan’ın sınırına yakın bir bölgede yer alan muhalif Madaya ve Zebadani bölgelerinin tahliyesi başladı.

İdlib’in kırsalındaki rejim yanlısı Şii Fua ve Kefreyya köyleri muhalif Fetih Ordusu, Şam’ın kırsalında muhaliflerin denetimindeki Sünni Madaya ve Zebadani bölgeleri ise Hizbullah ve rejim tarafından kuşatılmış durumda.

Fua ve Kefreyya’dan 8 bin kişinin Halep’e gönderilmesi bekleniyor. Madaya ve Zebadani’den tahliye edilecek kişi sayısı 3800… Söz konusu bölgelerde daha önce karşılıklı tahliyeler gerçekleştirilmişti. Ancak bu seferki tahliye şu ana kadar yapılan en büyük tahliye olacak.

29 Mart 2017’de kararlaştırılan tahliye anlaşması, bir yandan Esed karşıtı Tahrir Şam Heyeti ve Ahrar-u Şam grupları diğer yandan Hizbullah ve İran arasında varılmıştı. Katar, anlaşma için arabuluculuk yapmıştı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), tahliye edilecek sivil ve silahlı kişileri taşımak için otobüs konvoylarının söz konusu bölgelere sevk edildiğini belirtti.

Esir değiş tokuşu ve tutuklulara da tahliye

Esed yanlısı bir komutan, tahliye sürecini teyit etti. Anlaşma kapsamında ayrıca esir değiş tokuşunun da gerçekleştirileceğini ifade etti.

Anlaşmada, Şam’ın güneyinde bazı bölgelerde ateşkes uygulanması ve oraya insani yardımların ulaştırılması ve rejimin hapishanelerinde bulunan 1500 tutuklunun serbest bırakılması gibi maddeler de var.

İran destekli Hizbullah, 2013 yılından bu yana Suriye’de Esed rejiminin yanında muhaliflere karşı savaşıyor.

Hizbullah’ın yönetiminde bir askeri medya merkezi, Fua ve Kefreyya’daki rejim yanlısı güçlerin elinde 19 muhalif esirin Suriye Kızılay’nın denetiminde İdlib’e getirildiğini, bunların karşılığında muhaliflerin de elindeki bazı esirleri ve 7 cenazeyi teslim ettiğini söyledi.

Özgür Suriye Ordusu, Adını Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştiren Nusra Cephesi’nin başka muhalif gruplarla birleşerek kurduğu Tahrir Şam Heyeti ve Ahrar-u Şam grubu tarafından onaylanan bu anlaşmaya tepki göstermişr ve bunu zorunlu tehcir yoluyla yapılan demografik değişim olarak nitelemişti.

ÖSO, bu anlaşmanın İran’ın Şam’daki hegemonyasının artmasına hizmet ettiğini öne sürmüştü.

Kaynak: Reuters ve Al Jazeera


Konuyla ilgili Hizb-ut Tahrir Suriye Vilâyetinin yayınladığı basın açıklaması:

Şam Tiranı İle Ateşkes Yapmak, Onu Meşrulaştırır ve Ömrünü Uzatır

Medyada yer alan haberlere göre Katar ve İran arabuluculuğunda Fetih Ordusu ile İran devrim muhafızları ve Hizbullah temsilcileri ile bir dizi görüşme neticesinde İdlib kırsalındaki Kefraya ve Fua ile Şam kırsalındaki Zabadani, Madaya ve Belvedan’da kuşatma altında olan silahlı grupların ve sivillerin karşılıklı olarak tahliye edilmesi konusunda anlaştılar.

Ey İslam’ın kalbi Biladu’ş Şam Müslümanları!

Anlaşmanın ayrıntıları ne olursa olsun şüphesiz ki ateşkes ve müzakerelerin, Suriye devrimine yıkım ve felaketten başka bir şey vermediğini yediden yetmişe herkes bilir. Kaldı ki ateşkes, kadın, çocuk ve yaşlı katiline meşruiyet kazandırır, ömrünü uzatır. Devrimin dümenini Amerikan siyasi çözüm labirentine sokar. Amerika bile o labirentten çıkamaz. ABD, siyasi çözüm labirentine girmek için birçok girişiminde bulundu. Olası tüm yöntem ve imkânları kullandı. Rejimle ateşkes yapılması için Rusya ile işbirliği yaptı. Zayıflatmak, sonra da ortadan kaldırmak için devrim grupları arasında çatışma fitilini ateşledi. Anlaşmayı yakından takip edenler, anlaşmanın Rus askeri takviyesiyle aynı zamana denk geldiğini görür. Rusya, müttefiki Kürtlerle Türk askerleri ve ÖSO arasında olası bir çatışmayı önlemek bahanesiyle Batı Halep kırsalında Suriyeli Kürtler kontrolündeki Afrin bölgesine asker konuşlandırdı. “Ayrıca El Hayat gazetesine konuşan YPG komutanı Sipan Hemo, Rus Hava desteği ve ÖSO ve aşiretler işbirliğiyle Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) muhtemelen İdlib’e yöneleceklerini söyledi. Buna göre siviller Kefraya ve Fua’dan tahliye edilecek. İdlib iline olası herhangi bir saldırıda kullanılmak üzere askerler ve zaman zaman uçaklar tarafından bu bölgelere atılan büyük miktarlardaki silahlar bu bölgelerde kalacak. Uçaklardan silahlar atıldığını herkes biliyor.

Ey mübarek Suriye devrimi Müslümanları!

Siz devrime Şam zorbasını devirip enkazı üzerine Allah’ın yönetimini kurmak için kalkıştınız. Ev ve bölgelerinizi terk edip başka ev ve bölgelerde yaşamak için değil. Şam zorbasını devirememek, zafiyet ya da acizliğin değil ciddiyetsiz çalışmanın bir sonucudur. İşte bu yüzden devrim, şuan bu durumdadır. Devrime komplo kurduğu kanıtlanan uluslararası toplumun gözleri önünde tek tek bölgeleri boşaltan ve boşaltmaya devam eden Şam zorbasını devirmek için çalışmak kaçınılmazdır. Dolayısıyla uluslararası topluma dayanmak, siyasi bir intihardır, helake yol açar. Şam tiranı ile ateşkes yapmak devrimi uçuruma sürükler. Onun için gelin çok geç olmadan bu eylemlere bir son verin. Destekçilerin baskı ve politikalarından uzak, uşak ve kuklalardan beri samimi politik liderlik altında özverili ciddi bir çalışma yapın. Uşaklar ve hainler, devrimi ekseninden saptırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Allah Subhânehu ve Teâlâ şöyle buyurdu:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا اسْتَجِيبُوا لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يَحُولُ بَيْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ وَاتَّقُوا فِتْنَةً لَا تُصِيبَنَّ الَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْكُمْ خَاصَّةً وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ“Ey iman edenler! Size hayat verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, Allah’ın ve Rasûlü’nün çağrısına uyun ve bilin ki Allah, kişi ile kalbi arasına girer. Yine bilin ki, O’nun huzurunda toplanacaksınız. Sadece içinizden zulmedenlere erişmekle kalmayacak olan bir azaptan sakının ve bilin ki Allah, azabı çetin olandır.” [Enfal 24-25]

– Basın Açıklamasının Video Kaydı –

حزب التحرير
Hizb-ut Tahrir
Suriye Vilâyeti
Medya Bürosu

http://www.hizb-ut-tahrir.info/tr/index.php/basin-a%C3%A7iklamalari/suriye/8827.html

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir