Home / News / HABER / Kimi Hindû, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ

Kimi Hindû, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ

BM Genel Sekreteri, Nijeryalı bir general tarafından yönetilen İdlib saldırılarına ilişkin gizli bir soruşturma başlatıldığını ancak sonuçların kamuoyundan gizli tutulacağını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Nijeryalı General Shekadepia Obiakor’u, BM’nin kuzeybatı Suriye’deki İdlib’deki hastanelere ve diğer sivil yerlere yapılan saldırılara yönelik soruşturma başlatılmasını ve sonuçlarının gizli tutulacağını söyledi..

Guterres, 1 Ağustos’ta, İdlib’deki hastanelere, okullara ve diğer sivil tesislere ve kuzeybatı Suriye’de yapılan bir dizi saldırının ardından yönetim kuruluna yönelik planları açıkladı.

Guterres, “Özellikle insan hakları grupları ve insani yardım kuruluşlarından, Suriye ve Rus ordusuna verilen koordinatlarına rağmen sivil tesislerin hedef alındığını iddia ettikten sonra soruşturma konseyi oluşturuyordu.” Dedi.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, 30 Eylül’de çalışmaya başlayacak üç üyeli soruşturma komisyonunun Singapurlu Janet Lim ve Portekiz’den Maria Santos Pais’i de içerecek olan Başlıca Genel Shikadepia Obiakor’un başkanlık edeceğini açıkladı.

Dujarric, konseyin yalnızca saldırıların gerçeklerini doğrulayacağına ve bulgularının “kamuya açık yayın için değil” iç istihbarat belgeleri olduğunu söyleyerek suçu değerlendirmeyeceğine güvence verdi.

Dujarric, Konseyin iki uzman, Peru’dan Baş General Fernando Ordonez ve eski bir ICRC yetkilisi olan İsviçre’den Pierre Ritter tarafından destekleneceğini söyledi.


Uluslararası Kurtarma Komitesi Başkanı ve CEO’su David Miliband, Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, “Sonuçların kamuya açık, her şeyden önce adaletle sonuçlanabilmesi son derece önemlidir, ancak aynı zamanda onların eylemlerinin Suriye’deki veya diğer ülkelerdeki savaşçılara karşı sorumlu oldukları açıktır.  “

Dedi ki: “Yayımlanmamış bir raporun en büyük korkusu, gerçeklerin hiçbir zaman ortaya çıkmaması ve gerçekler hiç ortaya çıkmazsa, hesap verilemez olmayacağıdır.” 

BM İnsan Hakları İzleme Örgütü müdürü: “Soruşturma komitesi, Suriye’deki tıbbi tesislere ve diğer insani alanlara yapılan saldırıları onları yapan güçlere atfetmek için hızlı bir şekilde çalışmalı.” Dedi.

“Genel Sekreter, soruşturmacıların sonuçlarını kamuoyuna duyurmalı ve Birleşmiş Milletlerin insani tesisleri hedef almanın savaş suçu olduğunu ve sorumluların sorumlu tutulacağı konusundaki çatışmaya Rusya, Suriye ve diğer ülkelere hatırlatması gerekiyor.” Dedi.

İki hafta önce Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Mark Locke: “Saldırının başlangıcından bu yana 500’den fazla sivil öldürüldü ve yüzlerce kişi yaralandı, Birleşmiş Milletler sağlık ve çocuk merkezlerinin de bundan sonra 43 sağlık tesisi, 87 eğitim tesisi, 29 su istasyonu ve yedi pazarın çatışmadan etkilendiğini bildirdi. ” dedi.

2011’de Birleşmiş Milletler, 38 yıl boyunca görev yaptığı Nijeryalı ordusundan emekli olduktan sonra, Genel Sekreter Kofi Annan’ın yetkisi altında, Birleşmiş Milletlerin askeri işlerde genel danışman yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı olarak atadı. Halen Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Barış Gücü Eğitim Programı Enstitüsü’nün danışma kurulunda görev yapmaktadır.

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir