Home / News / HABER / Esed rejimi Dera’da sivilleri bombaladı: 8 ölü

Esed rejimi Dera’da sivilleri bombaladı: 8 ölü

Esed rejimi Suriye’nin güneyinde kendi kontrolünde bulunan Dera ilinde sivilleri hedef aldı.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, dün akşam saatlerinde Dera ilinin batı kırsalında bulunan Neva beldesi yakınlarında rejim güçlerine silahlı saldırı düzenlendi.

Rejim güçleri saldırının ardından Neva’nın güney kesiminde yer alan Cillin beldesini bombaladı.

Esed rejiminin, kendi siyasi kontrolü altındaki beldeye düzenlediği bombardıman sonucu aralarında çocuklarında da bulunduğu 8 sivil hayatını kaybetti.

Bölgede bombardıman sonrası muhaliflerle Esed rejimi arasında çıkan çatışmalarda rejim güçlerinden 3 kişi öldü.

Dera ili genelinde gerginlik devam ediyor.

Dera ili

Rusya ve İran destekli Esed rejimi, 2018 yılının Haziran ayında Suriye’nin güneyinde muhaliflerin elindeki bölgelere yönelik nihai saldırısını başlatmıştı. Saldırıların başlamasından yaklaşık bir ay sonra, 13 Temmuz’da Dera kent merkezi Esed rejimi tarafından ele geçirilmişti. Bu tarihin ardından ülkenin güneyinde muhalifler, kaleleri sayılan bölgeler fiilen kaybetmiş oldu.

Bir süre sonra Esed rejimi Kuneytre ilindeki bölgeleri de ele geçirdi. Böylece Suriye’nin güneyinde muhaliflerin hiçbir hakimiyeti kalmadı. Bölgedeki muhalif güçlerin bir kısmı İdlib’e gitmeyi tercih ederken, bazıları da Esed rejimiyle uzlaşmayı seçti. Rusya aracılığında Esed rejimiyle uzlaşan muhaliflerin bir bölümü silah bıraktı. Bir bölüm muhalif ise Esed rejimine katılarak varlıklarını devam ettirdi.

Silahlı muhalefet taban kazandı

Ancak, af ve uzlaşı anlaşmalarına rağmen Suriye’nin güneyinde Esed rejiminin baskıları devam etti. Zorla askere alma, eski muhalif isimlere yönelik suikastlar, kaçırma gibi uygulamalar giderek arttı. Bu durum, Dera merkezli olmak üzere bölgede silahlı muhalefetin tekrar taban kazanmasına yol açtı.

Bölgede silahlı hücreler şeklinde yapılanan muhaliflerin resmi olarak kuruluşunu ilan ettiği ilk organizasyon ise, “Halk Direnişi” isimli grup oldu. Kasım ayının ortasında kurulan grup, Dera kırsalı merkezli olmak üzere geniş bir bölgede Esed rejimine karşı nokta saldırılar gerçekleştiriyor. Grup daha çok suikastlar, el yapımı patlayıcı saldırıları gibi saldırıları tercih ediyor. Özgür Suriye Ordusu bayrağını kullanan grup, şimdiye dek Neva, Sanameyn, Nafus, Karak el Şarki gibi yerleşimlerde saldırılar gerçekleştirdi.

Ebu Culeybib bölgede öldürülmüştü

Bölgede silahlı muhalefetin organize oluş sürecinin sıradan bir tepki mi yoksa organize bir muhalefet hareketi mi olduğu konusunda ise tartışmalar bulunuyor. Ancak gerek saldırıların gerçekleşme biçimi, gerekse “Halk Direnişi” adlı grubun açıklamaları, devam eden sürecin daha organize bir yapılanmanın işareti olduğunu gösteriyor.

Öte yandan, bölgedeki cihat yanlısı grupların da Dera’da Esed rejimi karşıtı faaliyetler organize ettiği biliniyor. Hurras ed Din grubunun önemli isimlerinden Ebu Culeybib el Ürdüni, Dera’da öldürülmüş, cihat yanlısı liderin ülkenin güneyinde Esed rejimine karşı askeri muhalefeti yeniden organize etmek için Dera’ya gittiği, bölgede bir süredir faaliyet yürüttüğü ifade edilmişti.

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir