Home / News / HABER / ABD’den Kabil hükümetine: Taliban ile anlaşamazsanız askerleri tamamen çekeriz

ABD’den Kabil hükümetine: Taliban ile anlaşamazsanız askerleri tamamen çekeriz

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kabil hükümetine, Afganistan’daki askerlerini kısa bir süre içinde tamamen çekecekleri tehdidinde bulunduğu ortaya çıktı.

NBC’nin aktardığı habere göre Pompeo, 23 Mart’ta Afganistan’ın başkenti Kabil’e yaptığı ziyarette, Kabil hükümeti liderleri Eşref Gani ve Abdullah Abdullah’ı sert bir biçimde uyardı.

ABD Başkanı Trump’ın mesajını ileten Pompeo, eğer Taliban ile sorunları çözüp bir anlaşmaya varamazlarsa, sadece Kabil hükümetine yönelik maddi yardımları kesmekle kalmayacaklarını, aynı zamanda ülkedeki tüm Amerikan askerlerini ülkeden çekeceklerini vurguladı.

ABD’nin bir süredir Kabil hükümeti içerisindeki ayrılıklardan rahatsızlık duyduğu ve bu kapsamda Kabil hükümeti içerisinde birlik kurulmasına yönelik çabalar sarf ettiği biliniyordu.

ABD’nin, Kabil hükümeti sebebiyle Afganlar arası müzakereler başlamazsa, Taliban’ın iç anlaşmazlıklardan faydalanıp sahada gücünü artıracağından endişe duyduğu ifade ediliyordu.

Afganistan’da barış çıkmazı

Afganistan’da 19 yıldır süren savaşı sona erdirmek için Taliban ile ABD arasında 29 Şubat’ta Katar’ın başkenti Doha’da bir anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşmada barış sürecinin ilk adımı olarak 10 Mart’ta esir takası ile birlikte Afganlar arası görüşmelerin başlaması kararlaştırılmıştı. Bu paralelde Kabil hükümeti 5 bin Taliban mensubunu, Taliban da bin Kabil hükümeti personelini serbest bırakacaktı.

Ancak Kabil hükümetinin yaşadığı iç anlaşmazlıklar ve Taliban’ın şartlarına yanaşmamaları süreci sekteye uğrattı.

Birkaç defa ertelenen takas için son olarak 31 Mart tarihi kararlaştırılmış, bir Taliban heyeti durumu görüşmek üzere Kabil’e gitmişti. Ancak Kabil hükümetinin, ABD ile Taliban arasındaki anlaşmada yer almayan şartları ileri sürmeye devam etmesiyle Taliban, müzakereleri sona erdirdiğini açıkladı.

Taliban bahar saldırılarına başlayabilir

Taliban, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada ABD ve Kabil hükümeti tarafının anlaşmayı ihlal ettiğini belirtmiş ve sert bir dil kullanmıştı.

Açıklamada şu ifadeler yer alıyordu:

“Ancak bizler, bir defa değil, bu yönden itina eksikliğine şahitlik ettik. Bu sebeple Amerikan tarafından, anlaşmanın kendilerine düşen yükümlülüklerine riayet etmelerini talep ediyoruz. Ve tüm ortaklarını da, anlaşma şartlarına uymaları konusunda uyarıyoruz.

Kısıtlı savaş sahaları dışında İslam Emirliği mücahitlerine saldırmak, onlara baskınlar düzenlemek, yahut diğer cürümleri işlemek, bunların tamamı açık ihlaller ve şantajdır. Eğer bunlarda ısrar edilirse bu durum güvensizliğe yol açacaktır. Ve bu yalnızca anlaşmaya zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda mücahitleri de buna karşılık vermek ve savaşın şiddetini artırmak zorunda bırakacaktır.”

Taliban’ın, ABD ve Kabil hükümetinin anlaşma şartlarını yerine getirmemesi halinde bahar saldırılarına başlayabileceği tahmin ediliyor. Bu saldırılara başlanması halinde Kabil hükümetinin askeri ve stratejik açıdan daha zor duruma düşmesi bekleniyor.

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir