Home / News / HABER / DÜNYA / Dışişleri Bakanlığı’ndan Trump’ın 1915 Olayları Açıklamasına Tepki

Dışişleri Bakanlığı’ndan Trump’ın 1915 Olayları Açıklamasına Tepki

ABD Başkanı Donald Trump, 1915 olaylarının yıldönümünde yayınladığı mesajda, bu yıl da geçtiğimiz yıl olduğu gibi “Meds Yeghern” yani Büyük Felaket ifadesini kullandı. Trump, olayları, “20. yüzyılın en ağır toplu zulmü” olarak niteledi.

Beyaz Saray’dan yayınlanan yazılı mesajda “1915 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında bir buçuk milyon Ermeni tehcir edildi, katledildi ya da ölüme yürüdü. Bu anma gününde, acı çeken ve hayatını kaybedenleri saygıyla anıyor, daha insani ve barışçıl bir dünyayı teşvik etme taahhüdümüzü yeniliyoruz” ifadeleri yer aldı.

Mesajda, “Her yıl 24 Nisan’da Amerikan ve Ermeni halkları arasındaki güçlü ve sağlam ilişkiler üzerine düşünüyoruz. 1915 yılında kurularak çığır açan ve Ermeni mültecilere önemli insani destek sağlayan Amerikan Ermeni ve Suriye Yardım Komitesi’nin kurucularıyla gurur duyuyor, evlerinden edilen Ermeni mültecilere yardıma katkıda bulunan ya da buna gönüllü olan binlerce Amerikalı’ya minnet duyuyoruz” denildi.

“Bugün Ermeni halkının trajedi karşısında göstermiş olduğu kuvvet ve dirayete tanıklık ediyoruz. Çok sayıda Ermeni zengin kültürlerini kıyılarımıza getirdiği ve madalyalı askerler, eğlence dünyasından ünlü isimler, tanınmış mimarlar ve başarılı iş insanları dahil olmak üzere ülkemize büyük katkılarda bulundukları için şanslıyız” ifadeleri de mesajda yer aldı.

Beyaz Saray’ın yazılı mesajının son bölümünde, ABD’nin Ermeniler ve Türkler’in acı dolu tarihlerini kabul etme ve yüzleşme çabalarını memnuniyetle karşıladığı belirtildi. Mesajda, “Acı çeken, hayatını kaybedenleri hatırlamanın bizim yükümlülüğümüz olduğuna inanıyor, dünyada savunmasız dini ve etnik azınlıkların korunması konusundaki taahhüdümüzü vurguluyoruz” ifadeleri yer aldı.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan Trump’ın Açıklamasına Tepki

Beyaz Saray’ın yazılı mesajına Türk Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama ile yanıt verdi. Açıklamanın “Ermenilerin dogma haline getirmeye çalıştıkları sübjektif anlatıyı temel aldığı” savunuldu.

“İç siyasi mülahazalarla yapılan bu açıklamanın bizim için hiçbir geçerliliği yoktur. Açıklamada serdedilen iddiaları reddediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Türkiye’nin 1915 olayları konusunda “Ortak Tarih Komisyonu “kurulması önerisinin halen geçerli olduğu belirtildi. “Bu Komisyon kurulduğu takdirde gerçeklerin gün yüzüne çıkacağına inanıyoruz” denildi.

“Bu öneriyi gündemden düşürmeye yeltenenler ise 1915 olaylarındaki sorumluluklarını unutturmak isteyen radikal Ermenilerdir. ABD yönetimi artık bu gerçeği görmeli ve ona göre hareket etmelidir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın son bölümünde de “Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış sürecinde hayatını kaybeden Müslüman, Hristiyan, Yahudi tüm sivil Osmanlı milletlerini saygıyla anıyoruz” denildi.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir