Ahad Haberin Kýsýmlarý


Ahad Haber üç kýsma ayrýlýr. Ýster Merfu’ olsun, ister Mevkuf olsun isterse maktu olsun, Hadisciler tarafýndan kabul edilmesi veya edilmemesi açýsýndan Garib, Aziz ve Meþhur Hadisler üç kýsma ayrýlýr. sahih, hasen ve zayýf Bunlarýn her birinin açýklamasý þöyledir:

1. Sahih: 

Sahih Hadis; "Þaz ve Muallel olmayarak isnadýnýn baþýndan sonuna kadar adalet ve zapt sahibi kimselerin yine kendileri gibi adalet ve zapt sahibi kimselerden muttasýl senetlerle rivayet ettikleri Hadise" denir. Diðer bir ifade ile adalet ve zapt sahibi bir ravinin yine kendisi gibi birisinden, Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem'e veya Sahabeye veya Sahabe zamanýndaki diðer Müslümanlara varýncaya kadar muttasýl bir senetle rivayet edilen Hadise Sahih Hadis denir.

"Adalet ve zapt sahibi birisinin yine kendisi gibi birisinden muttasýl bir senetle" ifadesi ile Sahih Hadis, Sahih Hadis çeþitlerinden sayýlmayan Mürsel, Münkatý ve Mu'dal'dan korunmuþ ve ayýrt edilmiþ olmaktadýr.

Mürsel Hadis; Tabiinin Sahabeyi zikretmeden doðrudan doðruya Nebi Sallallahu Aleyhi Vesellem'den rivayette bulunmasýdýr.

Münkatý ise; senedinin bir yerinde veya bir kaç yerinde ravilerden birinin düþtüðü Hadise denir.

Mu'dal; bir veya birkaç yerinde iki ravinin düþmesidir.

Mürsel, Münkatý ve Mudal, senedlerinde kopukluk olduðu için Sahih Hadis kapsamýndan çýkartýlmýþlardýr.

"Þaz olmamasý" ifadesi ile Sahih Hadis “Þaz” olmaktan korunmuþtur.

Þaz olmasý demek; güvenilir bir ravinin kendinden daha güvenilir bir ravinin rivayetine muhalefet etmesi demektir.

"Muallel olmamasý" ifadesi ile de Sahih Hadis “Muallel'den” korunmuþ olmaktadýr.

Muallel demek; içerisinde Hadisin sýhhatini zedeleyen bir illetin bulunmasý demektir. Ýllet, Hadiste kötü bir iþ sayýlmaktadýr. Yani illet, bütün Hadis yollarýnca çürüklüðünü ortaya çýkaran ve reddine etkili olan bir etkendir. Hadiscilerin çoðunun senedini Mevkuf olarak gördükleri halde yalnýzca bir ravinin Muttasýl bir senetle rivayette bulunmasý gibi.

"Adalet sahibi birinin nakli" sözü ile açýk ve gizli olarak hali bilinmeyen veya bizzat kendisi meçhul olan veya zayýflýðý ile bilinen bir kimsenin rivayetinden korunmuþ/ayrýlmýþ olmaktadýr. Zira bu durumda olan bir ravinin Hadisi Sahih sayýlmaz.

"Zapt ehliyetine sahip, naklettiklerinden gafil olmamasý, uyanýk olmasý" Çünkü gaflette olan kimse çok çok hata yapar. Böyle birisinin naklettiði Hadis Sahih Hadis sayýlmaz.

Bu nedenle Sahih bir Hadisin zikredilen þartlarýn tamamýna sahip olmasý gerekir. Bu þartlardan birisi yok olursa Sahih Hadis olmaz.

2. Hasen: Tahric edeni bilinen, ricali/rivayet edenleri de meþhur olan ve Hadisin çoðunun onlara dayandýðý Hadise denir. Hasen Hadisi hem âlimlerin çoðu hem de fakihlerin geneli kabul ederler. Yani isnadýnda yalanla itham edilen kimse yoktur, Þaz Hadis de deðildir.

Hasen Hadis iki çeþittir:

a. Senedinde ehliyeti gerçekleþmemiþ mestur/adaleti ya da fâsýklýðý belli olmayan, fakat çok çok hata yapmayan, gafil olmayan ve yalancýlýkla da itham edilmeyen bir kiþi bulunan Hadis. Hadisin metni benzer bir þekilde baþka yollardan da rivayet edilmiþtir. Böylece Þaz ve Münker olmaktan da çýkarýlmýþ olur.

b. Ravisi doðruluk ve emanet bakýmýndan meþhur olmakla beraber, hýfz ve itkan/saðlamlýk yönünden yani zapt açýsýndan sahihin rivayet edenleri seviyesine ulaþmamýþ Hadis. Münker sayýlmaz, metni Þaz ve Muallel de deðildir.

Hasen Hadis, adalet sýfatýna sahip fakat zaptý zayýf olan Þaz ve Muallel olmadan muttasýl senetle rivayet edilen Hadistir. Sahih Hadisle delil getirildiði gibi Hasen Hadisle de delil getirilir.

3. Zayýf: Kendisinde ne Sahih Hadis ne de Hasen Hadis sýfatlarýný toplamamýþ olan Hadise denir. Zayýf Hadisle kesinlikle delil getirilmez.

Zayýf Hadis, çeþitli yollardan zayýf olarak geldiði zaman Sahih veya Hasen Hadis derecesine yükselir sözü yanlýþtýr. Bir Hadisin zayýflýðý ravisinin fýskýndan veya fiilen yalanla itham edilmesinden kaynaklanýyorsa, sonra da bu türden olarak baþka yollardan gelirse zayýflýðý iyice artar.

Ancak Zayýf Hadisin içerdiði manayý Sahih bir Hadis de içeriyorsa Sahih Hadisle delil getirilir. Zayýf Hadis terk edilir. Bundan dolayý Zayýf Hadisle hiçbir þekilde ve kesinlikle delil getirilmez.