e-) Ücretin Ödenmesi


Ücretin peşin ödenmesi ya da ertelenmesi caizdir. Sözleşme yapan iki taraf ücretin peşin ödenmesini ya da ertelenmesini şart koştuklarında o ikisinin şartı dikkate alınır.

Rasul SallAllah’u Aleyhi Vesellem şöyle dedi: الْمُسْلِمُونَ عِنْدَ شُرُوطِهِمْ     “Müslümanlar şartları yanındadır.”[1]

Böylece ücretin peşin ödenmesi ya da ertelenmesi hakkında sözleşme yapan iki tarafın şart koştuğu her husus dikkate alınır ve itibar edilir.

Sözleşme yapan iki taraf, ücretin peşin ödenmesi ya da ertelenmesi hakkında bir şeyi şart koşmamış iseler bakılır: Ücret; aylık, senelik gibi belirli bir vakit ile tayin edilmiş ise, ödenmesinin o vaktin bitiminde yapılması zorunlu olur. Meşhur olan aylık ise ayın bitiminde yıllık ise yılın bitiminde ödenmesidir.

Kiralama; elbise dikmek veya kuyu kazmak veya araba tamir etmek v.b. gibi iş üzerinde olduğunda, ücretin işin bitiminde ödenmesi zorunlu olur.

Ücretin; iş, çalışan, mesafe, zaman, mekân hususunda iki ya da üç şekilde ödenmesi caiz olur. Ücretin fiilen ortaya çıkan suretin gereğine göre verilmesi zorunlu olur. Mesela; terziye ‘elbiseyi dakik bir şekilde dikersen sana şu ücret, kaba biçimde dikersen sana şu ücret var’ denilirse, hangi şekilde yaparsa ücretini alır.


[1] Buhari, K. İcârat