Ýslâmi Kültür


Ýslâmî kültür, araþtýrýlmasýnda Ýslâm akidesinin sebep olduðu bilgilerdir. Bu bilgiler ister tevhid ilmi gibi Ýslâm akidesini inceleyen, araþtýran ve içeren bilgiler olsun isterse fýkýh, tefsir ve hadis gibi Ýslâm akidesine dayalý bilgiler olsun isterse Ýslâm akidesinden fýþkýran anlayýþýn gerektirdiði usul ilmi, hadis ýstýlahlarý, Arapça lisanýna ait bilgiler gibi Ýslâm ictihadýnýn gerektirdiði bilgiler ve hükümler olsun bunlarýn tamamý “Ýslâm kültürünü” meydana getirirler. Bunlarýn hepsi Ýslâm kültürüdür. Çünkü bunlarýn araþtýrýlmasýnda temel sebep Ýslâm akidesidir.

Ýslâm kültürünün tamamý Kitap ve Sünnete dayanýr. Bu ikisinden kaynaklanmalarýndan, bu ikisinin anlaþýlmasý ve gerekli kýlmasýndan dolayý Ýslâm kültürünün bütün dallarý elde edilmiþtir. Kitap ve Sünnet de Ýslâm kültüründen sayýlýr. Çünkü Ýslâm akidesi Kitap ve Sünnette var olanlarý almayý ve içinde olana baðlanmayý gerekli kýlmaktadýr. Nitekim Kur'an; Resule, insanlara açýklamasý için indirilmiþtir. Allahu Teâla þöyle buyurmaktadýr:

وَأَنزَلْنَا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ "Sana da insanlara indirileni açýklayasýn diye bu zikri indirdik."[1]

Müslümanlar Resulün getirdiklerini almakla emrolunmuþlardýr:

وَمَا آتَاكُمْ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا "Resul size neyi getirdiyse onu alýn sizi neden alýkoyduysa ondan da sakýnýn."[2]

Resulün getirdikleri ise ancak anladýktan ve öðrendikten sonra alýnabilir. Bu nedenle Kitap ve Sünnetin gerektirdiklerinden çeþitli Ýslâmî bilgiler var olmuþtur. Böylece Ýslâm kültürünü, Kitap, Sünnet, lügat, sarf, nahiv, belaðat, tefsir, hadis, hadis ýstýlahlarý, usul, tevhid ve bunlarýn dýþýndaki Ýslâmî bilgiler meydana getirmektedir.


[1] Nahl: 44

[2] Haþr:7