Home / News / HABER / 23 yıl sonra ilk kez ABD’nin Sudan büyükelçisi oldu

23 yıl sonra ilk kez ABD’nin Sudan büyükelçisi oldu

ABD hükümeti Dr. Noureddine Satti’yi büyükelçisi olarak atamayı kabul etti ve Sudan Dışişleri Bakanlığı (Pazartesi 4 Mayıs) tarafından açıklanan 23 yıl içinde ABD’nin Sudan’ın ilk büyükelçisi oldu.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “ABD hükümetinin Sudan Cumhuriyeti’nin ABD’ye olağanüstü bir büyükelçisi ve komiseri olarak Dr. Noureddine Satti’yi aday gösterme onayı aldığını” söyledi.

D. Noureddine Satti bir yazar ve akademisyen, üniversite profesörü ve diplomattır ve kitapları şunları içerir: İsyancılar, Çatışma Çözümü Deneyimim ve Barışı Koruma 

New York, Burundi, UNESCO, Cenevre İnsani Diyalog Merkezi, Helsinki Kriz Yönetim Merkezi ve Washington Barış Merkezi https’de Birleşmiş Milletler Barışı Koruma Misyonuna önderlik etti

Amerika Birleşik Devletleri, Sudan ile ilişkilerini 23 yıl boyunca sorumlu bir dereceye düşürdü. 1993 yılından bu yana Washington, Sudan’ı, 1992’den 1996’ya Sudan’da eski lideri Osama bin Laden’in kurduğu El Kaide de dahil olmak suçlamasıyla “militan örgütlerle ilişkisi nedeniyle” terörizm devlet sponsorları listesine koydu. Bill Clinton’ın talimatıyla yaptırım uygulamaya başlamış, diplomatik ilişkiler maslahatgüzar seviyesine indirilmişti. 1998’de Sudan Büyükelçisini ülkesinden çıkardı. 

Nisan 2019’da darbe ile düşürülen Ömer el Beşir sonrası yeni yetkililer Washington ile ilişkileri normalleştirmeye ve Sudan’ı ABD’nin terörizmi destekleyen ülkeler listesinden çıkarmaya çalıştılar, bu da ülkenin Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu tarafından sağlanan yardımlardan faydalanmasını önledi.

Bu bağlamda Sudan hükümeti, Nisan ayı başında, 2000 yılında Aden limanından bombalanan ve denizcilerinden 17’sini öldüren Amerikan muhrip “USS Cole” kurbanlarının aileleriyle bir anlaşma imzaladı. Washington, Hartum’un Sudan’ın sürekli olarak reddettiği bombalamaya katılmakla suçladı.

1990’lı yılların başında Paris’te Sudan’ın büyükelçisi olarak çalışan, daha sonra emekli olan ve Birleşmiş Milletler’e katılan kıdemli bir diplomat, Kongo ve Ruanda Demokratik Cumhuriyeti’ndeki barışı koruma görevlerinde çalıştı.

Geçen Aralık ayında, Sudan Başbakanı Abdullah Hamdock’un Washington’a yaptığı ziyarette, iki ülke arasındaki diplomatik temsilciliğin büyükelçiler düzeyine çıkarılacağı açıklandı.

Mehdi İbrahim Muhammed, Sudan’ın son Washington Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir