Home / News / HABER / Tacikistan lideri İmamali Rahman’a ‘ömür boyu başkanlık’ yolu açıldı

Tacikistan lideri İmamali Rahman’a ‘ömür boyu başkanlık’ yolu açıldı

Tacikistan halkının ezici çoğunluğu, oy kullanarak otoriter devlet başkanlarının ülkeyi yönetmesine süresiz izin verdi.

Pazar günü yapılan referandumda oy kullanan 4 milyon seçmenin yüzde 94,5’i başkanlık dönemi sınırlarının kaldırılmasını da içeren anayasa değişikliklerini onayladı.

Eski Sovyet Cumhuriyeti’ni Kasım 1992’den bu yana İmamali Rahman (63) yönetiyor.

Devlet başkanlığındaki dönem sınırlamasının kaldırılması, yalnızca geçen sene parlamento tarafından “Ulusun Lideri” sıfatı verilen Rahman için geçerli olacak.

Tacikistan devlet başkanlığına adaylık için gereken asgari yaş da 30’a indirildi. Böylelikle Rahman’ın 29 yaşındaki oğlunun 2020 seçimlerinde adaylığının önü açılmış oldu.

Sadece “evet” ve “hayır” seçenekleri bulunan referandum pusulaları, seçmenin her anayasa değişikliği için ayrı görüş belirtmesi imkanını ortadan kaldırmıştı.

Eski SSCB ülkelerinin en yoksulu olan Tacikistan’da nüfusun çoğunluğu Sünni Müslüman olmasına karşın “inanca dayanan” partiler yasaklı.

Tacikistan hükümeti son yıllarda genç erkekleri sakallarını kesmeye, kadınları da başörtülerini çıkarmaya zorladığı için insan hakları savunucularınca eleştiriliyor.

Otokrat Rahman 28 yıllık görev süresi boyunca dini özgürlükleri, medeni normları ve siyasi çoğulculuğu gözardı etmekle suçlanıyor.

Kasım 2012’de Tacikistan’da Rahman rejimine muhalif olanların “çamur ve iftiralarını” önlemek gerekçesiyle Facebook yasaklanmıştı.

Başkan Rahman, 20 bin Tacik’in yaşamını yitirdiği kanlı iç savaş döneminde iktidara gelmişti.

1999 ve 2003’te gerçekleştirilen önceki anayasa değişikliği referandumlarında da Rahman’ın iktidar süresinin uzatılmasına odaklanılmıştı.

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir