ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Yemen’deki krizin çözümü için Husilerin de katıldığı ulusal birlik hükümeti oluşturulması, Husilerin Sana’dan çekilmesi, ülkedeki ağır silahların üçüncü bir tarafa teslimini içeren “yeni bir plan ve yöntem” belirlediklerini açıkladı.
Cidde kentindeki Selam sarayında Kral Selman bin Abdulaziz ile de görüşen Kerry, daha sonra, İngiltere’nin Ortadoğu’dan Sorumlu Bakanı Tobias Ellwood, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri dışişleri bakanları, BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, KİK Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşit ez-Zeyyani’nin de katıldığı bir toplantının ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile ortak basın toplantısı düzenledi.
İngiltere, KİK ülkeleri ve BM Yemen temsilcisiyle yaptıkları toplantının amacının Yemen’deki savaş ve çatışmaları bitirme yolunu aramak olduğunu söyleyen Kerry, çatışmaların sadece 6 bin 500 kişinin ölümüne sebep olmadığına, aynı zamanda büyük bir insani krize dönüştüğüne işaret etti.
‘HUSİLERİN YÖNETİMDE SÖZÜ GEÇMELİ’
Kerry, Suudi Arabistan’ın güvenlik konusunda egemenliğine saygı duyulması gerektiğini belirterek “Azınlık olan Husilerin, Yemen’deki yönetimde rolü olmalı” dedi.
Kerry, şöyle konuştu:
“Bu sabah, dörtlü bir grup olarak (ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere) Yemen müzakerelerini harekete geçirmek için BM Yemen Temsilcisi Şeyh Ahmed ile bir araya geldik. Müzakerelerin yeniden başlatılması için kapsamlı bir çözüme ulaştıracak ve birbiriyle çalışacak siyaset ile güvenlik süreçleri üzerine kurulu yeni bir yöntem üzerinde anlaştık. Bu akşam KİK dışişleri bakanları da bu girişimi onayladı.”
HUSİLERE GİRŞİME KATILMA ÇAĞRISI YAPTI
Bu girişimin, ilk aşamada hızlı bir şekilde ulusal birlik hükümeti oluşturulması, Husilerin başkent Sana’dan ve diğer bölgelerden çekilmesi, Husiler ile destekçilerinin ellerindeki ağır silahları üçüncü bir tarafa teslim etmesini içerdiğini anlatan Kerry, Husiler ile destekçilerine girişimi destekleme çağrısında bulundu.
Şeyh Ahmed’in Yemenli taraflarla söz konusu girişimin son detaylarını tamamlamak için görüşmeler yapmaya başlayacağını aktaran Kerry, “Bu savaşın Suudi Arabistan ile bölge ülkelerinin egemenliği ve hukukunu koruyacak şekilde bitmesi gerekiyor. Bu savaşın herhangi bir ülkeye yönelik bir tehdit içermemesi lazım. Bu girişim, barışı getirecek özelliğe sahip. Yemenli tarafların taleplerini karşılıyor. Ülkede küçük bir azınlık olmalarına rağmen Husilere, barış sürecine entegre olma ve siyasi sürece katılım güvencesi veriyor” diye konuştu.
Kerry, Husilerin yeni girişime ilişkin anlaşma yoluna gitmemesi durumunda uluslararası bu grubun gerekli adımları atacağı uyarısında da bulundu.
‘SUUDİ ARABİSTAN’IN BU ÜLKEDE EMELLERİ YOK’
Basın toplantısında konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr de Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin meşruiyete destek talebi üzerine ve sınırlarını korumak için ülkesinin Yemen’e girdiğini, Suudi Arabistan’ın bu ülkede “emelleri” olmadığını vurguladı. “Birçok bölgeden Husileri kovduk ve meşru hükümeti destekledik. Sınırlarımızı tehdit eden tehlikeleri azalttık. Yemen’i İran ve Hizbullah’ın ellerinden uzaklaştırdık” diyen Cubeyr, Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih’in, müzakerelerin yeniden başlaması ve siyasi çözüme ulaşılması için bu fırsatı değerlendirmesini umduğunu dile getirdi.