Uluslararası Af Örgütü’ne göre; Suriye’de 2011 ile 2015 yılları arasında yaklaşık 18 bin kişi gözaltındayken öldü. Rejimin hapishanelerindeki işkenceyi ve kötü şartları ortaya koyan raporda bu durum ‘insanlığa karşı suç’ olarak nitelendirildi.
Uluslararası Af Örgütü, Suriye’de rejimin denetimindeki hapishanelerle ilgili bir rapor yayınladı. Hapishanelerdeki işkenceyi ve ölümü konu alan raporda Suriye’de Mart 2011 ile Aralık 2015 arasında 17 bin 723 kişinin gözaltındayken öldüğü belirtildi.
Bu rakama göre Suriye’de devrimin başlamasından sonra gözaltı merkezlerinde ayda ortalama 300 kişi öldü. Rapor, bu rakamın devrimden önce 3-4 arasında olduğuna işaret etti.
İnsan hakları kuruluşu ölü sayısının bundan daha fazla olabileceğine dikkat çekti. Suriye’de 200 bin kişinin kayıp olduğunu ifade etti.
Af Örgütü Ortadoğu ve kuzey Afrika direktörü Philip Luther, gözaltı merkezlerinde işkencenin sistematik olduğunu ifade etti ve bunun insanlığa karşı suç olduğuna dikkat çekti:
“Suriye rejimi, karşıtlarını ezmek için yıllardır işkenceye başvuruyordu. Şu an hükümete karşı olduğundan şüphelenen tüm sivillere karşı kapsamlı ve sistematik bir işkence kampanyası yürütülüyor. Bu insanlığa karşı bir suç.”
70 sayfalık rapor sağ kurtulmaya başaran 65 işkence mağdurunun ifadeleri üzerinde hazırlandı.
Luther tanıkların ifadeleriyle ilgili şöyle konuştu:
“Bu deneyim çoğunlukla ölümle sonuçlanıyor. Tutuklular gözaltı sürecinde her an ve her aşamada ölüme maruz kalabiliyor.”
‘Bizi insanlığımızdan çıkarmaya çalıştılar’
Tutukluların gözaltına alınır alınmaz yoğun bir şiddete maruz kaldığını raporlayan örgüt, bu uygulamanın ‘hoşgeldin partisi’ olarak adlandırıldığını ifade etti. Ardından bir ‘güvenlik kontrol’ yapıldığını, bu aşamada özellikle kadınların tecavüze ya da cinsel tacize uğradığı belirtildi.
Mağdurlardan Samir, ‘Bize hayvan gibi davrandılar. İnsanları mümkün olabildiğince insanlığından çıkarmaya çalışıyorlar’ şeklindeki ifadesi raporda yer alıyor.
‘Kanları gördüm. Bir nehir gibiydi. İnsanlığın bu derece alçalabileceğini hiç tahmin etmezdim. Bizi orada öldürmekte hiç tereddüt etmediler.’
Başka bir mağdur olan Ziyad ise, bir istihbarat merkezinde gözaltındayken havalandırma sisteminin durması sonucunda 7 tutuklunun öldüğünü anlattı.
“Kimin ölü kimin diri olduğunu tespit etmek için ayaklarıyla bizi tekmeliyorlardı.”
Kaynak: Al Jazeera, Af Örgütü