Home / News / HABER / TÜRKİYE / Sınırdışı edilen aile Atatürk havalimanında mahsur

Sınırdışı edilen aile Atatürk havalimanında mahsur

Suudi Arabistan’dan sınır dışı edilen Kazak ailenin Atatürk havalimanında bekleyişi 44 gündür sürüyor

Kazakistan’a gönderilmek üzere Suudi Arabistan’dan sınır dışı edilen, ancak transit olarak getirildiği Atatürk Havalimanı’nda Türk yetkili makamlarından kendisi, eşi ve 10 çocuğu için uluslararası koruma talebinde (iltica) bulunan Abdukhalil Abbduzhabbarov’un havalimanındaki bekleyişleri 44 gündür sürüyor.

Kazakistan’da hakkında açılan bir davada alınan karar nedeniyle 2006 yılından bu yana yaşadığı Suudi Arabistan’ın Medine kentinde tutuklanmasının ardından memleketine gönderilmek üzere tarifeli uçakla İstanbul’a getirilen Abduzhabbarov ile eşi Dinara ve 10 çocuğu için sivil toplum kuruluşlarının da girişimiyle Türkiye’den uluslararası koruma başvurusunda bulunuldu.

Abduzhabbarov ile ailesi, İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü yetkililerince alınan söz konusu talepleri sonuçlanıncaya kadar Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminali’nde belirlenen alanda tutuluyor. Üzerlerinde bulunan tahdit gereğince Türkiye’ye girişine izin verilmeyen Abduzhabbarov ailesinin 12 Ekim’den beri yeme-içme ve barınma gibi ihtiyaçları Türk yetkililer tarafından sağlanıyor.

2006’DAN BERİ MEDİNE’DE

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Uluslararası Mülteci hakları Derneği Başkan Yardımcısı Av. İbrahim Ergin, aynı zamanda müvekkili olan Abduzhabbarov’un uluslararası koruma talebi başvurusunun yasal prosedüre uygun şekilde yürütülmediğini iddia etti.

Avukat İbrahim Ergin, Pakistan’da İslam Üniversitesi Fıkıh Bölümünde mezun olan Abduzhabbarov hakkında Kazakistan’da İslami hizmetlerde bulunduğu sırada bazı dini yetkililerle yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle birçok soruşturma dosyası açıldığını ifade ederek, baskıların artması üzerine Abduzhabbarov’un ailesiyle 2006 yılında Medine’ye yerleştiğini belirtti.

Avukat Ergin Kazak yaptığı açıklamada ailenin 12 Ekim 2016’de transit olarak İstanbul’a geldiğini ve Atatürk Havalimanı’nda uluslararası koruma başvurusu (iltica) yaptığını belirterek, “ Ancak 12 Ekim 2016 tarihi itibari ile kanunda belirtilen sürelere uyulmaksızın iltica başvurusu ile ilgili herhangi bir karar verilmemiştir. Konu ile ilgili Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine başvuru yapılmış ve aynı zamanda geri gönderilmeyi engellemek adına Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yoluna gidilmiştir. Her iki kurum tarafından da süreç takip edilmekte ve tarafımızca adil bir karar beklenmektedir.” ifadelerini kullandı.

Hukuksal mücadele için yaklaşık bir buçuk aydır mücadele ettiklerini kaydeden Ergin, ailenin sürekli katı yiyecek bulunan, duş alma imkanları olmayan, alışveriş yapma ve fiziki imkanları bulunmayan bir alanda kaldıklarını iddia etti.

Ajanslar

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir