Home / News / HABER / DÜNYA / Havayolu şirketleri göçmen kararını uygulamaya başladı

Havayolu şirketleri göçmen kararını uygulamaya başladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın imzaladığı kararnameyle bazı ülke vatandaşları için getirdiği ABD’ye giriş yasağı, Atatürk Havalimanı’ndan bu ülkeye gitmek isteyen bazı yolcuların seyahatine engel oldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlık kararnamesini onaylamasının ardından ABD’ye gitmek için Atatürk Havalimanı’na giden yolculardan bir kısmı uçağa alınırken, bazılarının binişine izin verilmedi.

Karar doğrultusunda Suriye, İran, Irak, Sudan, Yemen, Libya ve Somali’den bazı yolcuların ABD’ye gitmek üzere uçağa binmesine izin verilmediği belirtildi.

Yetkililer, daha önce de ABD’nin özel güvenlik politikası kapsamında bazı yolcuların ülkeye girişinin engellendiğini hatırlattı.

Suriyeli Nail Zaino, bir havayolu şirketinin tarifeli seferiyle Los Angeles’a gitmek için Cumartesi öğle saatlerinde havalimanına geldiğini anlatarak, “ABD’ye gidebilmek için gerekli evrakı tamamlayarak, vizemi aldım. Suriye pasaportum var. Buraya geldim, gerekli evrakımı gösterdim. Bütün sorumluluklarımı yaptım. Bana vizemin iptal olduğu söylediler. Tekrar konsolosluğa gitmemi önerdiler. Karım ve çocuğum iki yıldır orada yaşıyor. Bu ayın 27’sinde vizemi aldım. Trump’ın kararıyla aynı gün. Vizemi aldım ve biletimi aldım. Ancak iptal olduğu söylendi” diye konuştu.

Gözyaşlarını tutamayan Zaino, yetkililerce ülkesine gönderilmek üzere transfer salonuna götürüldü.

Eşi, kız kardeşi ve iki çocuğuyla New York’a gidecek olan Iraklı Ahmed Zuhair de yeşil kartı olmasına rağmen uçağa alınmadı. Zuhair, iki yıldır ABD’de yaşadığını ve 2 hafta önce Irak’a gittiğini söyleyerek, “ABD’ye giremeyeceğimi öğrenince uçuşumu iptal etmek zorunda kaldım” dedi.

Körfez ülkelerine ait büyük hava yolu şirketlerinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararını uygulamaya başladığı bildirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli hava yolu şirketi Emirates yetkililerinden alınan bilgiye göre şirket söz konusu 7 ülke vatandaşlarına ABD bileti satılmaması ve vizesi olanların dahi uçaklara binişine izin verilmemesi yönünde talimat verdi.

Emirates’in mağdur yolcuların rezervasyonlarını değiştirmeleri konusunda yardımcı olmaya çalıştığı, yeni uygulamadan etkilenen yolcu sayısının ise az olduğu aktarıldı.

Başkent Abu Dabi’deki bir diğer hava yolu şirketi Etihad Airways’ten yapılan yazılı açıklamada da Trump’ın imzaladığı kararnamenin yürürlüğe girmesiyle, ABD’deki göçmenlik hizmetleri dairelerindeki özel giriş şartlarının değiştirildiği belirtildi.

Katar Hava Yolları da dün yaptığı açıklamada, ABD’den yeni kararlarla ilgili bir belge aldıklarını, buna binaen Green Card’ı bulunanlar, Birleşmiş Milletler, NATO, uluslararası örgütler ve hükümet üyeleri için çıkarılan vizeye sahip olanlar dışındaki söz konusu ülke vatandaşlarının ABD’ye yolculuk yapamayacağını kaydetmişti.

New York federal mahkemesi, 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya almıştı.

ABD Başkanı Trump’ın Müslüman nüfusa sahip bazı ülke vatandaşlarının ABD’ye girişine ilişkin kararnameyi imzalaması ve ardından gözaltıların başlaması ülkenin birçok noktasında protesto ediliyor.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir