Home / News / HABER / Rusya ile Suudi Arabistan arasında 20 Anlaşma

Rusya ile Suudi Arabistan arasında 20 Anlaşma

Riyad’da dün düzenlenen Suudi Arabistan-Rusya zirvesinde, Kral Selman bin Abdulaziz ve Rus lider Vladimir Putin’in katılımıyla 20 işbirliği anlaşması ve mutabakat zaptı imzalandı.

Kral Selman zirvenin başında iki dost ülke arasındaki ilişkileri öven bir konuşma yaparak Putin’in Riyad ziyaretinin iki ülke arasındaki dostluk bağlarını güçlendirmenin yanı sıra görüş ve siyasi konumlarının daha da yakınlaşması için harika bir fırsat olduğunu vurguladı.

Rusya’nın bölge ve dünyadaki aktif rolünü takdir ettiklerini dile getiren Kral Selman konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Güvenlik, istikrar ve barış getirecek, radikalizm ve terörle mücadele edecek ve ekonomik büyümeyi teşvik edecek her konuda birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz. Enerji alanındaki birçok anlaşmanın imzalanmasıyla iki ülke arasındaki ortak yatırım ve ticaret fırsatları üzerinde çalışmaya başlamamızın ülkemizin ve halkımızın çıkarları üzerinde büyük olumlu sonuçları olacak.”

Putin de Kral Selman’ın 2017’de gerçekleştirdiği Rusya ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlamlaştırılmasına ve iş birliği ile karşılıklı ticaretin artmasına katkıda bulunduğunu ifade etti.

Rus lider ayrıca en son Osaka’da düzenlenen zirvede Veliaht Prens Selman ile ‘petrol fiyatlarının dengelenmesi için OPEC’i destekleme konusunda koordinasyonun sürdürülmesi’ konusunda anlaşmaya vardıkları toplantıya övgüde bulundu.

Ortadoğu’da güvenlik ve istikrarı sağlamak için Suudi Arabistan-Rusya koordinasyonunun önemine dikkat çeken Putin, “Suudi Arabistan’ın katılımı olmadan bölge sorunlarının herhangi biri için sürdürülebilir kalkınma sağlanmasının imkânsız olduğuna eminim” dedi.

Enerji Piyasalarının İstikrarı

Veliaht Prens Muhammed bin Selman da Rus lider ile bir araya geldi.

İki ülke arasındaki iş birliğinin yanı sıra enerji ve altyapı yatırımları alanındaki iş birliği de dâhil umut vaat eden fırsatların ele alındığı görüşmede tüketici ve üreticilerin çıkarları arasında bir denge sağlamak için enerji piyasalarının istikrarında iş birliği konusu ele alındı.

Ayrıca Suriye ve Yemen’deki durum, radikalizm ve terörle mücadele ile terör kaynaklarını kurutmaya çalışmanın önemi gibi birçok konuda da görüş alışverişinde bulunuldu.

Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman da iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar öncesinde Suudi Arabistan ve Rusya’nın refah ve ilerleme sağlamayı amaçlayan yeni bir iş birliği ve entegrasyon aşamasına başladığını belirtti.

Bakan, “Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 stratejik hedeflerini ve Rusya’daki stratejik kalkınma planlarını uyumlu hale getirmek için birlikte çalışıyoruz” dedi.

Enerji Bakanı, öngörülebilir gelecekte,- petrolün küresel ekonomik kalkınmanın temel bir unsuru olmaya devam edeceğini belirterek dünyanın halen yeterli, uygun fiyatlı, sürdürülebilir ve güvenilir kaynaklara ihtiyaç duyacağına dikkat çekti.

Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman ile Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak OPEC kapsamında uzun vadeli iş birliği sözleşmesini imzaladı.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roskosmos) ile Suudi Arabistan Uzay Ajansı arasında insanlı uzay uçuşları konusunda iş birliğine yönelik olan anlaşma Suudi Arabistan Uzay Ajansı Başkanı Prens Sultan bin Selman ve Rusya Federal Uzay Ajansı Başkanı Dmitry Rogozin tarafından imzalandı.

İki ülke arasındaki yatırımların teşvik edilmesi ve korunması alanındaki iş birliğinin yanı sıra enerji, kültür ve sağlık alanında iş birliği ile iki ülke vatandaşlarına vize uygulamasının kolaylaştırılmasını içeren anlaşmalara imza atıldı.

Ayrıca Rus gıda ürünlerinin Suudi Arabistan’a ihracatını genişletmeye yönelik bir mutabakat zaptı, tarım ve gıda sektöründeki yatırım fırsatları ile turizm, iletişim ve kamu medyası alanında da iş birliği anlaşması imzalandı. Rusya’nın en büyük vagon operatörlerinden biri olan NefteTransService’de ortak yatırımlar hakkında mutabakat anlaşmasına da imza atıldı.

Taraflar, Suudi Aramco ile Rusya Doğrudan Yatırım Fonu arasında ‘Rusnano’ hisseleri satın alınması konusunda da bir anlaşma imzaladı.

Suudi Arabistan-Rusya Zirvesi’ne Riyad Valisi Prens Faysal bin Bender bin Abdulaziz, Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, İçişleri Bakanı Prens Abdulaziz bin Suud, Dışişleri Bakanı Dr. İbrahim el-Assaf ve birçok üst düzey isim katıldı.

Zirveye Rusya’dan da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Ushakov, Enerji Bakanı Alexander Novak, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Genel Müdürü Kirill Dmitriyev ve birçok Rus yetkili katılım gösterdi.

Köklü Değişim Medya

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir