Home / News / HABER / Hindistan’da Müslümanları dışlayan yasaya karşı protestolarda yüzlerce gözaltı

Hindistan’da Müslümanları dışlayan yasaya karşı protestolarda yüzlerce gözaltı

Hindistan’da tartışmalı vatandaşlık yasasına karşı düzenlenen eylemelerde, aralarında ülkenin önde gelen tarihçilerinden Ramachandra Guha’nın da olduğu, yüzlerce gösterici gözaltına alındı.

Altı yıl önce ülkeye gelen farklı din gruplarından göçmenlerin vatandaşlık almasını kolaylaştıran yasanın Müslümanları kapsamaması ülke çapında gerginliğe yol açtı. Hükümet, eylemlerin yayılmasının önüne geçmek için internet erişimini engelledi, telefon hizmetlerini kısıtladı ve dörtten fazla kişinin bir araya gelip gösteri düzenlemesini yasakladı.

Muhalifler söz konusu yasayı, Başbakan Narendra Modi’nin ülkeyi Hinduların yönettiği din devleti yapma politikasının bir parçası olarak görüyor.

Mohandas Gandhi’nin biyografisini yazan ünlü tarihçi Guha Karnataka eyaletinin başkenti Bangalore’de, başkent Yeni Delhi de ise muhalif siyasi liderlerden Yogendra Yadav gözaltına alındı. Sadece başkentteki Kızıl Kale’de düzenlenen eylemlerdeki gözaltı sayının 100 olduğu aktarıldı.

Vatandaşlık yasası kimleri kapsıyor?

Hindistan Anayasa Mahkemesi, tartışmalı yasanın durdurulması için yapılan başvurunun görüşülmesini dün 22 Ocak’a erteledi.

Eylemlere neden olan yasa, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan’da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlara, kimliklerini ve Hindistan’da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık hakkı tanıyor. Aynı pozisyondaki Müslümanlar ise yasanın dışında tutuluyor.

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir