Binyamin Netanyahu, ABD yönetiminin yakında açıklayacağı Ortadoğu Barış Planının “tarihi” olarak nitelendirerek, yakın zamanda bu girişimi masaya yatırmak üzere Washington’a gideceğini söyledi. Netanyahu, “Bu tür bir fırsat tarihte sadece bir kez gelir. Bu fırsatı kaçıramayız. Ülkemiz için tarihi bir anın eşiğinde olmamızı umuyorum “dedi.
Netanyahu’nun en büyük rakibi Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz, ABD Başkanı Donald Trump ile Ortadoğu Barış Planını, pazartesi günü, görüşmek üzere yapılan daveti kabul etti. Pazartesi günü Trump ile görüşmek üzere Washington’a seyahat edecek olan Gantz ve Netanyahu Mart ayında yapılacak seçimlerde yarışacak.
Netanyahu ve Gantz’ı Beyaz Saray’a davet eden Trump, Salı günü Netanyahu ile görüşmesinden önce planın ayrıntılarını açıklayacağını söyledi.
Filistin yönetiminden tepki
Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Redine, Trump yönetimi ile hiçbir temasın olmadığını ve Filistin halkının ve yönetiminin rızası olmadan barış anlaşması yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Redine sözlerine şöyle devam etti: “Amerikan yönetimi ile yüzyılın anlaşması konusunda herhangi bir görüşme gerçekleşmedi. Amerikan Başkanı, yönetiminin Filistinlilerle kısa bir görüşme yaptığını ve tekrar görüşeceğini söyledi. Filistin Devlet Başkanlığı, Amerikan yönetimi ile kısa veya uzun herhangi bir görüşmenin gerçekleşmediğinin altını çizdi. Başkanlık, Filistin’in Kudüs ve diğer konularda ve reddedilen “Yüzyılın Anlaşması” ile ilgili konuda Trump kararlarını reddetmesinde açık ve tutarlı olduğunu teyit etti.”
Trump yönetiminde Filistin ilişkileri
Yahudi varlığı-Filistin barış görüşmeleri 2014’te çöktü. Filistinliler Trump’ın planını “İsrail” yanlısı olarak görüp ortaya çıkmadan önce ölü doğmuş olarak nitelendirdiler.
Filistinliler Trump yönetimi ile siyasi ilişkileri boykot ettiler. Çünkü bu yönetim on yıllardır var olan ve takip edilen ABD çatışma politikalarını ihlal ediyor. Bu durum uluslararası uzlaşının dağılmasına yol açtı.
Yeni ABD yönetimi, uzun zamandır iki devletli çözümü desteklemekten kaçındı. İki devletli çözüm 1967 savaşı sonrası işgal edilen topraklarda işgalci ile birlikte bir Filistin devleti kurulması için vizyon oluşturan uluslararası bir çerçeve niteliği görüyor. ABD yönetimi ayrıca Kudüs’ü Yahudi varlığının başkenti olarak tanıdı, büyükelçiliğini oraya taşıyarak, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini “uluslararası yasalara aykırı” olarak görmediğini duyurdu.
Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’ndan dönüşü sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Trump, “Filistinliler başlangıçta Ortadoğu Barış Planına olumsuz tepki verebilir. Ancak bu plan aslında onlar için çok olumlu. Bu harika bir plan, gerçekten başarılı olacak bir plan” dedi.
Ajanslar