Home / News / HABER / DÜNYA / ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ilk kez Sahra Altı Afrika’yı ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ilk kez Sahra Altı Afrika’yı ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Senegal, Angola, Etiyopya, Suudi Arabistan ve Umman’a gidiyor. Ziyarette güvenlik, ekonomik bağlar ve ortak değerlerin tüm duraklarda ortak bir konu olması bekleniyor.

Ziyaret, ABD’nin Sahra altı Afrika’nın baş diplomatı olarak Pompeo’nun ilk ziyareti olacak ve ilk durağı Senegal olacak. Üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, gazetecilere ABD’nin Senegal ile 60 yıllık ilişkileri olduğunu ve Dakar ile güçlü demokratik değerleri paylaştığını söyledi. “Senegal, ABD için son derece güçlü bir güvenlik ortağı. Özellikle bu bölgede yaşanan çok ciddi istikrar, terörizm, çatışma sorunları ile Senegal mutlak bir meydan.”

Kıdemli Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Senegal’in istikrarsızlık yerine istikrar sağladığını ve çok hoşgörülü bir toplum olduğunu söyledi – birçok açıdan tüm kıta için bir rol modeli.

Pompeo, Senegal Başkanı Macky Sall ile görüşmeyi planlıyor.

ABD Afrika Komutanlığı, şu anda Afrika’da konuşlandırılan yaklaşık 6.000 ABD askeri personelinin bulunduğunu, ancak bu sayı Pentagon’un yürüttüğü küresel bir incelemenin ardından azaltılabileceğini söyledi. Senegal Başkanı Sall, ABD kuvvetlerinin düşmesinin bir hata olacağını ve Afrikalılar tarafından yanlış anlaşılacağını söyledi.

Pentagon’un incelemesi, ABD savunma ve istihbarat yetkililerinin Afrika’da gittikçe artan yetenekli terörist grupların yayılmasıyla ilgili endişelerini dile getirirken, bazılarının onları “bozmasının” artık mümkün olmadığı konusunda uyardı.

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, birlik seviyelerinin incelenmesi konusunda şunları söyledi: Size ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bakış açısıyla, Sahel’de yürüttüğümüz çok sayıda güvenlik programının aslında ABD Dışişleri Bakanlığı fonları tarafından ödendiğini söyleyebilirim. Kesinlikle bu programlara devam etmeyi planlıyoruz.”

Angola

Angola ikinci duraktır; üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Başkan Joao Lourenco’yu ekonomik ve siyasi reformları, güçlü yolsuzlukla mücadele çabaları ve güçlü bölgesel liderliği için övdü.

Pompeo’nun ABD’ye, Lourenco’nun eski Angola lideri Jose Eduardo dos Santos’un ayrılmasından bu yana uygulamaya koyduğu demokratikleşme ve yolsuzlukla mücadele çabalarına destek vermesi bekleniyor.

Pompeo, Luanda’dan Etiyopya Addis Ababa’ya gidecek ve bölgesel güvenliği teşvik etmek ve Etiyopya’nın tarihi siyasi ve ekonomik reform gündemini desteklemek için ortak çabaları görüşmek üzere Başbakan Abiy Ahmed ve Başkan Sahle-Work Zewde ile bir araya gelecek.

Pompeo ayrıca Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat ile bir araya gelecek ve açıklamalarda bulunacak.

ABD’nin Çin’le rekabeti bir sorun olacak, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Afrika’nın hızla büyüyen genç nüfusu için istihdam yaratmada daha iyi olduğunu söyledikleri Amerikan şirketleriyle iş yapmanın avantajlarını vurgulayacaklarını söylüyorlar.

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi şunları söyledi: Afrika nüfusu şimdi ve 2050 arasında iki katına çıkacak ve biz bu gençliği kesinlikle güçlendirmek ve dinamik büyüme ve ekonomik güçlendirme ve dünyada daha iyi yönetişim için bir güç olduklarından emin olmak istiyoruz.

Kadınların güçlenmesi ve eşitlik önündeki engellerin kaldırılması da tüm duraklarda bir odak noktası olacaktır.

İran’ın Afrika’daki etkisi – Suudi Arabistan ve Umman

Pompeo, Addis Ababa’dan, İran’ın bölgedeki etkisi, Yemen’deki şiddetin artması ve Suudi Arabistan’daki insan hakları konuları da dahil olmak üzere ikili ve bölgesel meseleleri görüşmek üzere krallığın üst düzey liderleriyle bir araya geleceği Suudi Arabistan’a gidecek.

Son durağı Muskat, Umman olacak. Sekreter, Sultan Qaboos bin Said’in ölümü üzerine başsağlığı diledi ve yeni padişah Haitham bin Tarık ile görüşecek. Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi şunları söyledi:

Diyerek şöyle devam etti: “Bu, sekreterin ABD’nin Umman ile istikrarlı ortaklığını ve güçlü ikili işbirliğimizi sürdürme arzumuzu vurgulaması için bir fırsat.”

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir