Home / News / HABER / Taliban ile Amerikan heyeti görüştü: ABD’ye ‘anlaşmaya uyun’ çağrısı

Taliban ile Amerikan heyeti görüştü: ABD’ye ‘anlaşmaya uyun’ çağrısı

Taliban ve ABD’nin askeri heyeti, Katar’ın başkenti Doha’da önemli bir görüşme gerçekleştirdi.

Taliban hareketinin Siyasi Ofis’ine bağlı bir heyet ile, Afganistan’da ABD liderliğindeki uluslararası gücün komutanı General Scott Miller’ın liderlik ettiği Amerikan heyeti görüştü.

Görüşmede, ABD ile Taliban arasında 29 Şubat’ta imzalanan barış anlaşmasının uygulanması ve Afganistan’daki mevcut durum ele alındı.

Taliban’ın Siyasi Ofis Şefi Suheyl Şahin, görüşmeye dair sosyal medya hesabından bir açıklamada bulundu.

Şahin şu ifadeleri kullandı:

“Cuma akşamı bir Siyasi Ofis heyeti Doha’da General S. Millet ve heyetiyle görüştü. Görüşmede anlaşmanın uygulanmasına ek olarak anlaşma ihlalleri, bilhassa savaş sahası harici bölgelerdeki saldırılar ve gece baskınları gündeme geldi.

Siyasi Ofis heyeti bu saldırıların durması çağrısında bulundu.”

Taliban bahar saldırılarına başlayabilir

Taliban, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada ABD ve Kabil hükümeti tarafının anlaşmayı ihlal ettiğini belirtmiş ve sert bir dil kullanmıştı.

Açıklamada şu ifadeler yer alıyordu:

“Ancak bizler, bir defa değil, bu yönden itina eksikliğine şahitlik ettik. Bu sebeple Amerikan tarafından, anlaşmanın kendilerine düşen yükümlülüklerine riayet etmelerini talep ediyoruz. Ve tüm ortaklarını da, anlaşma şartlarına uymaları konusunda uyarıyoruz.

Kısıtlı savaş sahaları dışında İslam Emirliği mücahitlerine saldırmak, onlara baskınlar düzenlemek, yahut diğer cürümleri işlemek, bunların tamamı açık ihlaller ve şantajdır. Eğer bunlarda ısrar edilirse bu durum güvensizliğe yol açacaktır. Ve bu yalnızca anlaşmaya zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda mücahitleri de buna karşılık vermek ve savaşın şiddetini artırmak zorunda bırakacaktır.”

Taliban’ın, ABD ve Kabil hükümetinin anlaşma şartlarını yerine getirmemesi halinde bahar saldırılarına başlayabileceği tahmin ediliyor. Bu saldırılara başlanması halinde Kabil hükümetinin askeri ve stratejik açıdan daha zor duruma düşmesi bekleniyor.

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir