Home / News / HABER / DÜNYA / Afrika’da kurtarılan kadının İslamiyet’i seçmesi aşırı sağcı kesimde tepkilere neden oldu

Afrika’da kurtarılan kadının İslamiyet’i seçmesi aşırı sağcı kesimde tepkilere neden oldu

Türk ve İtalyan istihbaratlarının Afrika’da kurtardığı İtalyan vatandaşı Silvia Constanza Romano, kendi hür iradesiyle İslamiyet’i seçerek “Ayşe” adını aldığını açıkladı. İtalya’da aşırı sağcı kesimde Romano’nu Müslüman olması tepkilere neden oldu.

Sosyal yardım kuruluşu “Africa Milele”nin gönüllüsü olarak gittiği Kenya’da 20 Kasım 2018’de kaçırılan ve 18 aylık esaretin ardından önceki gün Türk ve İtalyan istihbarat birimleri sayesinde özgürlüğüne kavuşan Silvia Romano, ülkesinde tartışılmaya devam ediyor.

Roma’ya gelişi sonrasında savcılığa ifade veren Romano, esaretin ilk döneminde çok ağladığını, tefekküre daldığını ve İslamiyet’i seçmesinin yavaş yavaş olgunlaştığını aktardı.

‘Bu ne bir ilişkiyle ne de bir evlilikle oldu, sadece saygıdan’

İtalyan haber ajansı ANSA’nın haberinde, Romano’nun tutsaklığının son döneminde Kur’an okuduğu ve İslamiyet’e geçişinin kendiliğinden, hiçbir zorlama olmadan gerçekleştiği belirtildi.

Habere göre, kendisini esir alanlardan Arapça öğrendiğini aktaran Romano, “Onlar bana kendi gerekçelerini ve kültürlerini açıkladı. Benim din değiştirme sürecim de yavaş biçimde son aylarda oldu. Bu ne bir ilişkiyle ne de bir evlilikle oldu, sadece saygıdan” ifadelerini kullandı.

La Stampa gazetesinin “Ben din değiştirdim, artık benim adım Ayşe” manşetiyle duyurduğu haberde, sosyal medyada Romano için fidye ödendiği haberlerini hükümetin kabul etmediği belirtildi.

Corriere della Sera gazetesi ise, Romano’un 2 ila 4 milyon euro fidye karşılığında kurtarıldığını iddia etti.

Silvia Constanza Romano ve ailesiAA

Stockholm sendromu mu?

Sosyal medya birçok kişi, Romano’nun uzun süre Eş-Şebab örgütünde tutsak kalarak, Stockholm Sendromu yaşadığını iddia etti.

La Stampa gazetesinde çıkan bir başka yazıda da Romano’nun İslam’ı seçmesinin Stockholm Sendromu’ndan kaynaklanmadığı, oradaki yalnızlığı boyunca kendi içine dönmesinden kaynaklanmış olabileceği belirtildi.

‘Eş-Şebab örgütü için çifte zafer’

Sol görüşlü İtalyan La Repubblica gazetesi ise, Romano’nun tercihi hakkında fikir beyan etmezken, kadının kendiliğinden Müslüman olması ve fidye karşılığında kurtulmasını Eş-Şebab örgütü için “çifte zafer” olduğunu yazdı.

‘Müslüman ve mutlu, nankör Silvia’

Aşırı ve merkez sağ görüşe yakın bazı gazetelerin ise Silvia Romano’nun İslamiyet’i seçmesi dolayısıyla saldırgan ifadeler kullanması dikkati çekti.

Milano’da günlük basılan Il Giornale’de gazetesinin bir haberinin başlığında “Müslüman ve mutlu, nankör Silvia” ifadeleri kullanıldı. Haberde genç kadının bunu yaparak ülkesine ihanet ettiği vurguladı.

Eski sağcı lider Berlusconi ile yakınlığıyla bilinen Libero gazetesi ise “Bir Müslümanı kurtardık” başlıklı haberinde Silvia Romano’nun Müslüman olmasını eleştirdi.

Aşırı sağcı Matteo Salvini’nin lideri olduğu Kuzey Ligi partisi resmi Twitter hesabından, Romano’nun eski ve yeni halinin fotoğraflarını paylaşarak, “Özgürleştirildi mi?” yorumunda bulundu.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir