Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker tarafından dile getirilen ‘ortak Avrupa ordusu’ ile ilgili karar tasarısı Avrupa Parlamentosu’nda kabul edildi
Avrupa Parlamentosu (AP), AB’ye üye ülkelerin askeri işbirliğini güçlendirmesi için ‘ortak bir savunma gücü’ oluşturulması ve bir askeri operasyonel merkez kurulmasını içeren kararı onayladı. AP’de 255 ‘Hayır’ oyuna karşı 369 ‘Evet’ oyu ile kabul edilen kararda, üye ülkelere daha fazla savunma harcaması yapma çağrısı da yer aldı.
Karar tasarısında imzası bulunan liberal parlamenter Urmas Paet, amacını “Birlik’imiz büyük savunma zorluklarına karşı donanımlı değil. Avrupa, NATO’ya ve ABD’nin dayanışmasına bel bağlamaya devam ediyor” sözleriyle açıkladı.
Oluşturulacak ‘ortak savunma gücü’nü ‘askeri Schengen’ olarak adlandıran Eski Estonya Dışişleri Bakanı Paet, “Avrupa devletlerinin güvenliği artan şekilde kırılgan hale geliyor. AB, kendini savunmak ve güvenliğini arttırmak için daha fazlasını yapmalı” ifadelerini kullanmalı.
Herhangi bir bağlayıcılığı bulunmayan kararın 15-16 Aralık’ta yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde ele alınması bekleniyor.
NE OLMUŞTU?
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker tarafından ortaya atılan ‘ortak savunma’ fikri, eylül ayındaki zirvede Fransa ve Almanya tarafından bir plan halinde sunulmuştu. Ancak bu fikre uzun süredir karşı çıkan İngiltere’nin mayıs ayındaki referandumun ardından AB’den ayrılma kararı alması ve Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın ABD başkanı seçilmesi bu fikrin hayata geçirilmesini isteyenlerin sayısını arttırdı. Trump’ın seçim kampanyası sırasında ABD’nin NATO çerçevesinde yaptığı harcamaları eleştirmesi, bu harcamaları kısabileceği endişesi de beraberinde getirdi.
Ajanslar