Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye Devlet Bakanı Esad’a ilişkin açıklamalarını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, “Suriye’de askeri çözümün olmadığı söylenen anlaşmada Ankara’nın imzası var” dedi.
Haftalık basın toplantısını düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Suriye’ye (Devlet Başkanı Beşar) Esad’ın hükümdarlığına son vermek için girdik” sözlerine ilişkin soruları yanıtladı.
Zaharova, Erdoğan’ın söz konusu açıklamasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Hem Suriye krizinin çözümü hem de Türkiye ile ikili ilişkilerimiz bağlamında, resmi düzeyde varılan ya da Türk liderliği ile doğrudan varılan anlaşmalara bağlıyız. Konuyu çok fazla gürültüye sebep olması nedeniyle inceledik. Anladığım kadarıyla bu açıklamalar doğrudan alıntı şeklinde değildi. Biz Ankara’nın defalarca yaptığı açıklamalara ve Türkiye liderinin (Erdoğan) kamuoyu önünde yaptığı açıklamalara itibar ediyoruz, ki bu açıklamalar bu ülkenin (Türkiye) katılımcısı olduğu anlaşmaların temelinde yer alıyordu. Bahsettiğim yalnızca Moskova ve Ankara arasındaki anlaşmalar değil, Türkiye’nin de dahil olduğu Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun imzaladığı belgelerden de bahsediyorum. Hiç şüphe yok ki Suriye krizinin sona ermesi için barışçıl çözümden başka hiçbir yöntem yok. Zira Suriye’deki durumun askeri çözümü yok.”
Bogdanov: Erdoğan’ın Esad’la ilgili sözleri Rus-Türk anlaşmalarına aykırı
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Suriye’ye (Devlet Başkanı Beşar) Esad’ın hükümdarlığına son vermek için girdik’ şeklindeki açıklamasının, Rusya ile Türkiye arasında daha önce varılan anlaşmalara aykırı olduğunu söyledi.
Basın mensuplarının sorusu üzerine Erdoğan’ın sözlerini değerlendiren Bogdanov, “Açıklamalar daha önce Rusya ile Türkiye arasında varılan tüm anlaşmalarla çelişiyor. İlk olarak 2254 sayılı karara, 2268 sayılı karara, Viyana formatında ve Lozan formatında alınan kararlara aykırı. Bu formatlarda Türkiye ile birlikte yer alıyoruz” dedi.
“Eğer Erdoğan savaş istiyorsa, elbette bu durum söz konusu anlaşmalarla çelişir” diye devam eden Bogdanov, anlaşmalarda ne yazdığına bakılması gerektiğini vurguladı.
Türk yetkili: Erdoğan’ın Esad’la ilgili sözleri ‘kelimesi kelimesine’ yorumlanmamalı
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile sözlerinin ‘harfi harfine’ yorumlanmaması gerektiğini savundu.
Sputnik’e konuşan Cumhurbaşkanlığı idaresinde görevli kaynak, “Erdoğan bu açıklamayı dün yaptı ancak bu sözler ‘harfi harfine’ ele alınmamalı. Umarım ki, bu nedenle Rusya ile yaşanan yanlış anlama hızlı bir şekilde ortadan kaldırılır” dedi. Yetkili, Erdoğan’ın açıklamasıyla ilgili resmi yorumların sadece Türkiye’nin üst düzey yöneticileri tarafından yapılabileceğini de sözlerine ekledi.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki Parlamentolararası Kudüs Platformu Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin şunları söylemişti:
“Biz sabır, sabır, sabır dedik en sonunda dayanamadık ve Suriye’ye Özgür Suriye Ordusu ile beraber girmek zorunda kaldık. Niçin girdik? Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok. Mesele toprağın gerçek sahipleri topraklarına sahip olsunlar, bunu sağlamak için. Yani orada bir adaletin tesisi için varız. Devlet terörü estiren zalim Esed’in (Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad) hükümdarlığına son vermek için biz oraya girdik, başka bir şey için değil.”
sputnik, aa