Amerikan Hükümeti, Amerika’da yaşayan yaklaşık beş bin Somalili’nin sınırdışı edileceğini açıkladı.
İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olan Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi’ne göre 1 Nisan 2017 itibarıyla Amerika’da yaşayan 4 bin 801 Somali vatandaşına son ihtarlar verildi. Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Sözcüsü Brendan Raedy, 2017 Mali Yılı’nda 237 Somali vatandaşının ülkelerine geri gönderildiğini söyledi.
Sözcü Raedy’nin açıklaması, Amerika’nın Sesi’nin Somali’nin ABD Büyükelçisi’nden on gün önce aldığı verileri doğruluyor.
Büyükelçi Ahmet Isse Awad, Amerika’nın Sesi Somali Yayın Bölümü’ne yaptığı açıklamada, Amerika’nın yaklaşık 4 bin Somali vatandaşını sınırdışı etmeye hazırlandığını bildirmişti.
Bu Somali vatandaşlarının çoğu, suç işlemiş kişiler. Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Sözcüsü Brendan Raedy, kısıtlı kaynaklarıyla Amerika’nın ulusal güvenliğini, kamu emniyetini ve sınırları tehdit eden kişileri hedef almaya devam edeceklerini bildirdi.
Raedy, Amerika’da kaçak olarak bulunan her göçmenin sınırdışı edilebileceğini hatırlattı. Raedy, “Göçmenlik yasalarını çiğneyen herkes tutuklanabilir, gözaltına alınabilir, sınırdışı edilebilir” dedi.
Son sınırdışı ihtarlarını alan Somali vatandaşlarının çoğu gözaltı merkezlerinde değil. Bu kişilerin kısa vadede sınırdışı edilmeleri zor görünüyor.
Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza, sınırdışı edilecek Somalililer’in uçuşlarıyla ilgili bilgi vermedi. Bir yetkili, “Güvenlik nedeniyle tüm süreç tamamlanmadan sınırdışı edilecek kişilerin bindirilecekleri uçaklar hakkında açıklama yapamam” dedi.
Büyükelçi Ahmet Isse Awad, Washington’daki Somali Büyükelçiliği 2015 yılı Kasım ayında yeniden açıldığından beri Amerikan yasalarını çiğneyen ya da sığınma başvuruları reddedilen 170 Somali vatandaşının Somali’nin başkenti Mogadişu’ya geri gönderildiğini doğruladı.
Daha önce sınırdışı edilenlerin çoğu Amerika’ya sığınma başvurusu yapmış, ancak reddedilmişlerdi. Başvuruları reddedilen bir başka grup Somalili ise gözaltına alındıkları merkezlerde ya da hapishanelerde sınırdışı edilmeyi bekliyor.
Büyükelçi Awad, 300 civarında Somalili’nin önümüzdeki birkaç ay içinde sınırdışı edileceğini kaydetti. Awad, Amerikalı yetkililerden sınırdışı edilecek Somalililer’in kimlikleri ve ne zaman sınırdışı edileceklerine ilişkin verileri beklediklerini söyledi.
Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza yetkilileri, başkent Washington ve civarında beş gün boyunca yürüttükleri operasyonlarda 26 ülkeden 82 kaçağı tutukladı.
Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza’dan yapılan açıklamaya göre 26-30 Mart arası gözaltına alınanlar arasından 68’i, silahlı soygun, hırsızlık ve uyuşturucu suçlarından hüküm giymiş kaçak göçmenler. 68 kişinin 65’inin Virginia eyaletinde tutuklandığı bildiriliyor.
Büyükelçi Awad’a göre geçen ay tutuklananlardan biri, Somali Ulusal Güvenlik Dairesi’nin iki numaralı adamı. 50 yaşındaki bu Somalili, 1996 yılında da Somali’ye geri gönderilmiş.
Awad, ”Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza’ya göre bu kişi 1997‘de Amerika’ya başka bir isimle yeniden giriş yapmış. 2014’te sahtecilik ve uyuşturucu suçlarından 11 ay hapis cezasına çarptırılmış. O zamandan bu yana başka suçlar da işlemiş” diyor.
Amerikalı yetkililer, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza’nın Mart ayı sonunda yaptığı baskınlarda tutuklananların sekizinde suçlu kaçaklara rastlanmadığını, tutuklananların ya turist vizelerinin süresi dolmasına rağmen Amerika’da kalmaya devam edenler ya da ülkeyi terk etmeleri için verilen son ihtarı dikkate almayanlar olduğunu bildiriyor.
Somali’ye geri gönderilen Somalililer’in bazıları Amerika’nın Sesi’ne ve Somali’deki medyaya yaptıkları açıklamalarda Doğu Afrika’da kendilerini çok daha farklı ve tehlikeli bir ülkenin beklediğini söylüyor.
Birçok Batılı ülke, çeyrek yüzyıldan uzun süredir güçlü bir merkezi hükümetten yoksun olduğu için güvenlik gerekçesiyle Somalili göçmenleri Somali’ye zorla geri göndermemeye özen gösterdi.
Amerikan göçmenlik yasaları, Başkan Donald Trump’la birlikte büyük ölçüde sıkılaştırıldı. Bu nedenle artık Somalili göçmenlere eskisi gibi yumuşak davranılımıyor. Trump’ın seyahat yasağı, aralarında Somalililer’in de bulunduğu altı ülkenin vatandaşlarına vize verilmesini engelliyordu. Ancak yasak, iki mahkemenin kararıyla anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle askıya alındı.