ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Irak’ta IŞİD’e karşı mücadelede sona doğru gelindiği için başta İranlı savaşçılar olmak üzere tüm yabancı savaşçıların ülkelerine dönmesi gerektiğini söyledi.
Suudi Arabisan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson, başkent Riyad’ta bir araya geldi. Görüşmenin ardından Tillerson ile Cubeyr, Kral Selman Askeri Hava Üssü’nde basın toplantısı düzenledi. Tillerson, Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Konseyi’nin bugün Riyad’taki ilk toplantısına davet edildiği için mevkidaşına teşekkür etti.
Irak’ta IŞİD’e karşı mücadelede sona doğru gelindiği için başta İranlı savaşçılar olmak üzere tüm yabancı savaşçıların ülkelerine dönmesi gerektiğini belirten Tillerson, IŞİD’den alınarak özgürleştirilen bölgelerin kontrol altına alınması, komşularının yardımı ile Irak halkının tekrar ayağa kalkmasına fırsat verilmesi gerektiğini söyledi. Rex Tillerson, Riyad’a 3. kez geldiğine dikkati çekerek, bu sıklıktaki ziyaretlerinin, bölge güvenliği ve istikrarına verdikleri önemin bir kanıtı olduğunu kaydetti.
‘KOORDİNASYON KONSEYİ’NİN OLUŞMASI ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM’
Irak ve Suudi Arabistan Koordinasyon Konseyi’ne işaret eden Tillerson, “Irak ve Suudi Arabistan arasında bu gibi ilişkilerin tekrar başlaması ve Koordinasyon Konseyi’nin oluşması çok önemli bir adım. Bu, bölge güvenliği ile Irak’ın geleceğini çok olumlu şekilde etkileyecektir” diye konuştu. Tillerson, kendi ayakları üzerine durmak isteyenlerin, ekonomik alanda vatandaşlarının taleplerini karşılamaları gerektiğini belirterek, bu nedenle bu tür adımların Irak’ın geleceği için çok önemli olduğunu kaydetti.
‘REFERANDUMUN ZAMANI DEĞİL’
Ülkesinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’deki (IBKY) referandumu desteklemediğine işaret eden Tillerson, “IŞİD’e karşı savaşıldığı için referandumun zamanı değil” dedi.
‘IRAK KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURMAYA BAŞLADIĞI ZAMAN…’
Tillerson, ülkesinin, ekonomik açıdan kendine yeterli hale gelmesi için Irak’a yardım ettiğini ifade ederek, “Irak kendi ayakları üzerine durmaya başladığı zaman İran gibi dışarıdan ülkeyi kontrol etmeye çalışan ülkelerden kurtulmuş olacaktır.” diye konuştu.
Ülkesinin halihazırda IŞİD ile mücadele ettiğini ve tek tek kentleri kurtardığını dile getiren Tillerson, “Kurtarılan bölgelerde Irak hükümetinin yeniden gücü ele geçirmesi ve yaşanabilir hale getirmesi, Arap ülkeleri ile gerçekleştirdiği bu gibi işbirlikleriyle mümkün olacaktır. Bu girişimler de Irak’ın Arap ülkeleri ile diyalog ve işbirliğini artıracaktır.” dedi.
TRUMP’IN YENİ İRAN SİYASETİ
Konuşmasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni İran siyasetine de değinen Tillerson, bu konuda Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile görüştüğünü aktardı. Tillerson, Kral Selman’ın, Trump’ın İran’a yönelik yeni siyaset stratejisini güçlü bir şekilde desteklediğini belirterek, İran ve Devrim Muhafızlarının bölge güvenliğini tehlikeye düşüren eylemlerinin engellenmesi için diğer ülkelerin de ABD’nin İran’a yönelik yeni siyasetini destekleyeceklerini düşündüğünü dile getirdi.
Körfez krizini çözme vakti geldi
Resmi temaslarda bulunmak üzere Katar’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, mevkidaşı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüştü.
Katar’ın başkenti Doha’da bir araya gelen ikili görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
“Körfez krizini çözme vakti geldi” diyen Tillerson, taraflar arasında müzakereleri kolay hale getirmek ya da çözüm planı koymak yoluyla diyaloğu kolaylaştırmak için hazır olduklarını söyledi.
Herhangi bir tarafa çözüm dayatma niyeti taşımadıklarını ifade eden Tillerson, tüm taraflarla iletişim halinde olduklarını belirterek, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu ülkelerin liderleriyle iletişimi sürdürdüğünü ve onlara krizin çözümünü bulma vaktinin geldiğini söylediğini aktardı.
Tarafların bu krizi çözmek için hazır olacakları noktaya ulaşması gerektiğini kaydeden Tillerson, “Körfez krizini çözme vaktinin geldiği yönündeki düşüncemizi ifade ettik. Diyaloğu kolaylaştırmak, bu diyaloğa ev sahipliği yapmak ya da Kuveyt’in uzun vadeli gayretlerini desteklemek yoluyla elimizden gelen yardımı yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Katar Dışişleri Bakanı Al Sani ise aralık ayında Kuveyt’te olması beklenen Körfez zirvesinin ertelendiği yönünde ülkesine resmi bir tebligatın ulaşmadığını bildirdi.
Al Sani, “uzlaşmazlıkları sebebiyle” ertelenme gerçekleştiyse bunun sorumlusunun Katar’ı boykot eden ülkeler olduğunu dile getirdi.
“DEAŞ’A KARŞI SAVAŞILDIĞI İÇİN REFERANDUMUN ZAMANI DEĞİL”
Tillerson, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin birlik olmaya çalışması gerektiğine işaret ederek, yaklaşık 5 aydır süren krizden endişe duyduklarını ve bunun etkilerini hissettiklerini belirtti.
Tüm tarafları diyalog masasına oturmaya ve anlaşmazlıklarını çözmeye çağırdıklarını kaydeden Tillerson, ülkesinin Kuveyt’in bu konudaki çabalarını desteklemeye devam edeceğini dile getirdi.
Ülkesinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’deki (IBKY) referandumu desteklemediğine işaret eden Tillerson, “DEAŞ’a karşı savaşıldığı için referandumun zamanı değil.” dedi.
İran’ın Irak’taki varlığından Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’yi sorumlu tutan Tillerson, Irak hükümetinin Kerkük’te kontrolü sağlayarak DEAŞ öncesi sınırlarına geri döndüğünü aktardı ve tarafları bu sınırlara bağlı kalmaya teşvik ettiklerini kaydetti.
“İran’ın bölgede negatif bir nüfuz sahibi olmasına karşıyız”
Al Sani ise Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani’nin ABD Başkanı Donald Trump’ın Körfez krizinin çözümü için harcadığı çabayı övdüğünü belirtti.
Katar Emiri’nin de “krizin gereğinden fazla uzadığı ve ortak zorlukları etkilediği” düşüncesini taşıdığını aktaran Al Sani, uluslararası ilkelerle çelişmeyen ve devletlerin egemenliğini çiğnemeyen temeller üzerinde diyaloga hazır olduklarını vurguladı.
Al Sani, IKBY’deki referandumla ilgili olarak da Arap dünyasında dış müdahalelere karşı olduklarını “İran’ın bölgede negatif bir nüfuz sahibi olmasına karşıyız.” sözleriyle ifade etti.
Al Sani, Katar’ın İran ile diyalogu tercih ettiğini, KİK üyesi ülkelerin de bu tavrı benimsediğini dile getirdi.
Tillerson Katar Emiri Al Sani ile görüştü
Resmi temaslarda bulunmak üzere Katar’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ayrıca Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani tarafından kabul edildi.
Katar resmi haber ajansı QNA’nın haberine göre, başkent Doha’da bir araya gelen ikili, Körfez krizine ilişkin son gelişmeler ile krizin bölgesel ve uluslararası yansımalarını ele aldı.
Görüşmede, Kuveyt’in arabulucuğunu destekleyen ABD ve uluslararası toplumun, krizin çözümü için sarf ettiği çabalar, ikili ilişkiler ve bu ilişkileri farklı alanlarda geliştirme yolları konuşuldu.
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Suudi Arabistan ziyaretinin ardından 5 ülkeyi kapsayan turunun ikinci durağı Katar’a gelmişti.