Dün 29,19 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 24,88 dolar seviyesinde tamamladı.
Çin’de ortaya çıkan ve dünyaya hızla yayılan koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik büyüme beklentileri ve petrol tüketimi zayıflamaya devam ediyor. Küresel ekonomik resesyon riski, petrol piyasalarını da olumsuz etkiliyor.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, önceki gün yaptığı açıklamada, ülkesinin birkaç ay içinde petrol ihracatını günlük 10 milyon varilin üzerine çıkaracağını bildirmişti. Bu gelişme de fiyatlardaki aşağı yönlü hareketlenmeyi hızlandırdı.
Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 25 dolar seviyesinde işlem görüyor. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 23 dolar düzeyinde alıcı buluyor.
Dün 29,19 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 24,88 dolar seviyesinde tamamladı.
Analistler, Covid-19 salgınının yayılma hızının, ekonomiye etkilerine ilişkin endişeleri artırdığını, buna bağlı olarak petrol fiyatlarında tarihi düşüşlerin görüldüğünü belirterek, borsalardaki enerji devi şirketlerin fon ve hisselerindeki sert gerilemenin piyasalardaki paniği tırmandırdığını söyledi.
Lukoil başkan yardımcısı: 35 doların altındaki fiyatlar Rusya’yı zorlar
Rus petrol şirketi Lukoil’in Başkan Yardımcısı Leonid Fedun, petrol piyasalarındaki fiyat savaşlarının Rusya ve Suudi Arabistan’ı bitkin düşüreceğini belirterek, “35 doların altındaki fiyatlarda Rusya’nın petrol üretimi 2022’den itibaren düşmeye başlayacak” dedi.
Lukoil’in aynı zamanda ana ortaklarından olan Fedun, Rus RBK kanalına verdiği mülakatta, küresel petrol piyasalarında yaşanan gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.
Fedun, küresel piyasalarda düşen petrol fiyatlarına ilişkin olarak, “Değerlendirdiğimiz senaryolara göre, 35 doların altındaki fiyatlarda Rusya’nın petrol üretimi 2022’den itibaren düşmeye başlayacak.” ifadesini kullandı.
Fiyat savaşlarından en çok etkilenen ülkelerin Rusya ve Suudi Arabistan olacağını savunan Fedun, “Sıradaki konu rezervlere ve ekonomik potansiyellerine gelecek. ABD, Çin, Hindistan ve Avrupa ülkeleri ise fayda sağlayacak. Hane gelirleri yüzde 2 artacak” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya ile Suudi Arabistan arasında yapılması gereken müzakerelere de değinen Fedun, “Suudi Arabistan ile tekrar anlaşmamız gerek ancak bunu gerçekleştirebilmek için önce aramızdaki anlaşmayı bozan kötümserlikten kurtulmak gerekiyor” diye konuştu.
Ajanslar