Home / News / HABER / İhanet Resmileşti: Türkiye Esed Heyetiyle Moskova’da Görüştü!

İhanet Resmileşti: Türkiye Esed Heyetiyle Moskova’da Görüştü!

Moskova ve Şam, dün Rusya’nın himayesinde Suriye-Türkiye güvenlik toplantısı yapıldığını açıkladı.

Suriye resmi haber ajansı SANA, MİT Başkanı Hakan Fidan’la Suriye Muhaberat Başkanı Ali Memlük’ün Moskova’da bir araya geldiğini duyurdu. Rus tarafının da bulunduğu üçlü görüşmede İdlib’teki son durum ve Soçi mutabakatının hükümleri ele alındı.

Rejim tarafı Halep, Şam ve Halep-Hama arasındaki otoyolların açılması maddelerini ve ağır silahların teslim edilmesi hükümlerini hatırlattı.

Moskova daha önce de Suriye ve Türkiye’deki diplomatik ve askeri çevrelerin temsilcileri ile çeşitli seviyelerde görüşmeler gerçekleştirdiğini açıklamış ve güvenlik ve askeri konularda iki taraf arasında kapsamlı bir diyalog başlatılması için çağrıda bulunmuştu.

MİT Başkanı Fidan İle Esed İstihbaratçısı Görüştü

Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Suriye istihbaratının başı Ali Memlük Moskova’da görüştü. Temas, uzun süredir Suriye’deki savaşın zıt kutuplarında yer aldığı görüntüsü veren Şam ve Ankara arasındaki ilk resmi boyuttaki görüşme oldu.

Suriye resmi devlet ajansı SANA’ya ve bir üst düzey Türk yetkiliye dayandırdığı haberine göre Fidan ve mevkidaşı İdlib’deki ateşkesi ve Suriye’deki Kürt unsurlara karşı iş birliğini görüştü. Üst düzey Türk kaynağa göre görüşmede, “iki ülkenin beraber çalışması” gündeme geldi.

SANA’nın aktardığına göre Ali Memlük, Fidan’a “Türkiye’nin Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiğini” söyledi ve Türk askerlerinin ülkeden çekilmesi çağrısında bulundu.

Daha önce iki hükûmet arasında istihbarat düzeyinde temas olduğu biliniyordu, ancak bu boyutta bir görüşme ilk kez resmi olarak açıklandı.

“Rusya Bombaladığı İdlib’den Kaçış İçin Üç Koridor Açtı”

Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Hmeymim Üssü Uzlaşma Merkezi tarafından dün yapılan açıklamada, sivillerin 13 Ocak saat 12.00’dan itibaren Suriye rejim güçlerinin kontrolü altındaki ‘gerginliği azaltma bölgesine’ üç noktadan geçişinin sağlanacağı belirtilmişti. Geçiş için hazırlanan noktaların Ebu ez-Zuhur, Hobait ve El-Hadır bölgelerinde olduğu kaydedildi.

Rusya, İdlib çevresindeki üç bölgede dün açılan ‘insani koridorların’ işleyişinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca İdlib kırsalındaki çatışan taraflar, birbirlerini ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçladı.

Esed güçleri saflarında savaşan bir saha komutanı, Heyet-u Tahriru’ş Şam’a bağlı savaşçıların, İdlib’in doğu kırsalındaki Gergnaz kasabası yakınlarında rejim ordusunun konuşlandığı mevkilere saldırı başlattığını söyledi. Bunun yanı sıra ordunun Maarat el-Numan şehrinin güneyindeki mevkisine havan topları ile saldırı düzenledikleri bildirildi. Rusya, ateşkesin muhalif gruplar tarafından ihlaline devam edilmesine karşı uyarıda bulundu.

Bu uyarı, Moskova’nın daha önce ilan ettiği insani geçişlerin faaliyete geçmesiyle eş zamanlı geldi. Rus ve Suriyeli kaynaklar, ilk gün, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 74 sivilin, muhaliflerin kontrol ettiği İdlib’in kuzey kırsalındaki bölgelerden rejim ordusu tarafından kontrol edilen bölgelere geçiş yaptığını aktardı. Siviller bunun için Halep kırsalındaki El-Hadır geçiş noktasını kullandı. Söz konusu kaynaklar yiyecek, içecek ve acil tıbbi hizmetlerin sağlandığını ve sivillerin güvenli alanlara taşındığını belirtti. Kaynaklar ayrıca Hobait geçiş bölgesinden Esed rejiminin kontrol ettiği Hama’nın kuzey kırsalına 50’den fazla sivilin geçtiğini de ifade etti.

Öte yandan Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) saflarında savaşan bir komutan, rejim güçlerinin ateşkesi ilk saatlerinden itibaren ihlal ettiğini ve İdlib’in doğu kırsalındaki Maarat el-Numan ve çevresindeki bazı kasabalarda ve İdlib’in doğu kırsalındaki köylerde olmak üzere yaklaşık 14 yerde ağır toplarla saldırı gerçekleştirdiğini söyledi.

Söz konusu komutan, “Rejim güçleri, İdlib kırsalında uygulanan ateşkes kararından yararlanarak, savaşçılarını ve mühimmatlarını İdlib kırsalındaki çatışma bölgelerinden Halep’in güney kırsalına ve Lazkiye’nin kuzey kırsalına taşıdı” açıklamasında bulundu.

Ajanslar

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir