Home / News / HABER / ABD ve işgalcilerden ilhak planına bağlılık mesajı

ABD ve işgalcilerden ilhak planına bağlılık mesajı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, işgalcilere yaptığı ziyarette Başkan Donald Trump’ın Ortadoğu Planı’na bağlılıklarını yineledi. Plan, Batı Şeria topraklarının yaklaşık yüzde 30’unun işgalcilere verilmesini ve Kudüs’ün Yahudi varlığının başkenti olmasını öngörüyor.

Pompeo, işgalcilerle temasları öncesinde yaptığı açıklamada Trump’ın “barış vizyonunu” görüşmek üzere “İsrail’e” gittiğini söylemiş, Ocak ayında açıklanan plan üzerinde “hâlâ çalışılması gerektiğini ve bu noktada aşama kaydettiklerini” belirtmişti.

Pompeo, Başbakan Benyamin Netanyahu ve yakında Başbakan Yardımcılığı görevini devralacak olan Benny Gantz ile görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada da “ABD’nin “İsrail’e” bağlılığı hiç bu kadar güçlü olmamıştı” diye konuştu.

Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan Bakan,””İsrail’in” COVID-19’la mücadele çabalarına hayran kaldım. Ülkelerimiz, yalnızca ortak değerlerimiz tabanında değil, aynı zamanda bu pandeminin etkisini dindirme noktasındaki kararlılığımız temelinde birlik içerisindedir. Halklarımızın güvenlik ve refahını hedef alan tüm tehditlerle birlikte yüzleşeceğiz” diye konuştu. Pompeo, görüşmelerde COVID-19 ile ortak mücadelenin yanı sıra “İran’ın bölge ve dünyadaki tehlikeli faaliyetlerine karşı ortak hareketin” de ele alındığını kaydetti.

İşgalcileri “önemli bir ortak” olarak nitelendiren Pompeo, Yahudi varlığının teknolojik ve tıbbi açıdan pandemiyle mücadeledeki rolünü övdü. Üstü kapalı bir biçimde Çin’i de eleştiren Pompeo, Yahudi varlığının “bazı ülkeler gibi gerçeklerin üstünü örtmeye çalışmadığını” ve “elindeki bilgileri paylaştığını” söyledi. Öte yandan Çarşamba günü Yahudi varlığının basınına yansıyan haberlerde, Pompeo’nun işgalcilerin Çin’le ekonomik ilişkilerini ciddi biçimde sınırlandırmak için zorlayacağı iddia edilmişti.

Netanyahu’dan teşekkür

Söz konusu ziyaret, koronavirüs salgınının patlak verdiği Mart ayı başından bu yana Pompeo’nun yaptığı ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Pompeo’ya koronavirüs krizinin ortasında yaptığı ziyaretten ötürü teşekkür eden Netanyahu, söz konusu ziyaretin Amerikan-Yahudi varlığı ittifakının gücüne işaret ettiğini kaydetti. İran’ın pandemiye rağmen saldırgan tutumunu sürdürdüğünü savunan Netanyahu, Başkan Trump’a da “İran terörünün efendilerine karşı güçlü bir tavır” benimsediği için teşekkür etti.

Trump’ın Ortadoğu Planı’na, Filistinlilerin yanı sıra uluslararası toplum da karşı çıkıyor.

Yeni koalisyon hükümetinde Netanyahu ve Benny Gantz, dönüşümlü olarak başbakanlık görevini üstlenecek.

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir