Home / News / HİZB-UT TAHRİR / SORU - CEVAP / Ukrayna Krizinin Yansımaları
islam devleti default

Ukrayna Krizinin Yansımaları

بسم الله الرحمن الرحيم Soru Cevap Ukrayna Krizinin Yansımaları

Soru:

 

22 Şubat 2014 tarihli Ukrayna ile ilgili soru cevapta şöyle geçmektedir: “Diğer bir deyişle Ukrayna’da ortaya çıkan yeni durumun, bu üç güçten birinin -Rusya,  Amerika, Avrupa – lehine olması uzak bir ihtimaldir. Dolayısıyla Ukrayna’nın başına geçecek herhangi bir Devlet Başkanının, en azından yakın gelecekte ipleri bu üç devletin elinde olan bir tasma ile karşı karşıya kalacaktır. Ancak bu çözüm, şartları olgunlaştığı zaman patlamaya hazır bir bomba gibidir. Fitili ateşlenen bu bomba, bu üç devletten herhangi birine Ukrayna’da tamamen kontrolü ele geçirmesine olanak verebilir. Bu üç devlet, kapitalizm ideolojisini benimsemektedir. Kapitalizm ise faydacılık ilkesine dayalıdır. Onun için bu devletlerin, sabit değerleri yoktur, değişkendir. Onlar, en acımasız, en pis ve en şiddetli değişken değerlere sahiptirler.” Bugün Ukrayna’da özellikle Kırım’da olayların ivme kazandığına tanık olmaktayız. Öyle ki Rusya’nın Karadeniz Filosu 3 Mart 2014 günü Kırım’daki Ukrayna güçlerine teslim olmaları için 12 saat süre tanıdı. Bu, Rusya’nın diğer iki tarafı -Amerika ve Avrupa’yı- hesaba katmaksızın kuvvet yoluyla Ukrayna’yı kendi tarafına çekti anlamına gelir mi? Yani patlamaya hazır bombanın fitili ateşlendi mi? Sonra bu kriz, nasıl sonuçlanacak? Ukrayna istikrara kavuşabilecek mi? Allah mükâfatınızı artırsın.

 

Cevap:

 

Daha önce soru cevapta da söylediğimiz gibi, bu üç devletin içinde bulunduğu koşullar, Ukrayna’nın bunlardan biri tarafından tamamen kontrol altına alınmasına imkan vermiyor. 2004-2005 ve 2010 koşulları, mevcut koşullar gibi değildir. Şuan herhangi bir taraf, diğerlerine sırtını dönemez ve Ukrayna’yı tamamen kendi tarafına çekemez. Bu nedenle Ukrayna’daki mevcut kriz ancak şu şekilde aşılabilir:

1- Geçici olarak: Rusya, Amerika ve Avrupa yandaşı bir Cumhurbaşkanı atanır, yani üç tasmalı bir Devlet Başkanı üzerinde anlaşılırsa, Ukrayna’daki mevcut kriz aşılabilir.

2- Kalıcı istikrar ise, Kırım’ın İslami Hilafete tekrar iade edilmesi ile mümkündür. O zaman hayır, Kırım’ın her tarafına yayılacak, hatta bu hayır Kırım’da kalmayıp tüm dünyaya ulaşacaktır. İslam, âlemlere rahmettir. Şunu belirtmekte fayda vardır, Kırım yüzyıllar boyunca Hilafete tabiydi. Nihayet Batı devletlerinin entrikasıyla Rusya tarafından işgal edilerek 18 yüzyılda Rusya’ya ilhak edildi. Kırım 1430 yılından bu yana İslami Emirlik ile yönetiliyordu. Sonra Hilafet Devletinin güçlü olduğu dönemde 1521 yılında Osmanlı Hilafet Devletinin vilayetlerinden biri oldu. Daha sonra Ruslar ve kâfir devletler Kırım’a kumpas kurarak 1783 yılında onu Osmanlı Devletinden kopardılar. Orada tüyler ürpertici katliam ve cinayetler işlediler. Ardından Rusya’ya ilhak ettiler. Rusya, Kırım’ın başkenti Akmescit’i, şuan ki ismi ile Simferopol olarak değiştirdi. Kırım, Tatar Müslümanlarının dilinde kale anlamına gelir. Kırım, Ruslar tarafından işgal edilmeden önce yaklaşık üç buçuk asır İslami olarak kaldı. Bu nedenle kalıcı istikrar, İnşaAllah yakında kurulacak İslami Hilafet Devleti içinde İslami bir vilayet olarak aslına rücu etmekle olacaktır.

3- Aksi takdirde üç devletten -Rusya, Amerika, Avrupa- biri, Ukrayna’yı ele geçirebileceğini ve diğerlerine sırtını dönebileceğini düşündüğünde her an patlamaya hazır bir bomba olarak baki kalacaktır. Zira taraf olan devletler, kapitalizme göre hareket etmektedir. Faydacılık dışında hiç bir değer ve ölçüleri yoktur. Taraflardan biri, kendisini güçlü gördüğünde diğerlerini unutup gidecektir. Fakat kendisini güçlü görmez ve diğerlerine de sırtını dönemezse, Ukrayna krizi daha da karmaşık hale gelecektir. Yanukoviç, yanlış hesap yaptığında bu açıkça görüldü. Avrupa Birliği ile bir ticaret anlaşması imzalamayı reddetti ve Rus-Amerika ipine tutundu. Avrupa Birliği karşısında Amerika’nın kendisini destekleyeceğini sandı. Ama sonuç ne oldu? Bavulu ile kaçmak zorunda kaldı. Aynı şekilde Kiev’in yeni yöneticileri de yanlış hesap yaptılar. Rusya’ya sırtlarını dönebileceklerini, Ukrayna’yı Rusya’dan uzaklaştırıp Batıya, özellikle Avrupa Birliğine yaklaştırabileceklerini düşündüler. Ama ne oldu? Devlet felç oldu ve başka sorunlar ortaya çıktı.

Sonuç olarak bu üç devletin, Ukrayna’da belli çıkarları vardır. Rusya, Ukrayna’yı arka bahçesi olarak görüyor. Amerika, onu NATO içinde görmek isterken, Avrupa onu Avrupa Birliği içinde görmek istiyor. Mevcut koşullar, taraflardan birinin diğerlerini diskalifiye ederek Ukrayna’yı tamamen kendi tarafına çekmesine olanak vermiyor. İnterfaks haber ajansının, 3 Mart 2014 Pazartesi günü Rusya’nın Karadeniz Filosunun Kırım’daki Ukraynalı askerlere teslim olmaları için 12 saat süre tanıdığı ve şuan Rusya’nın değerlendirmeler yaptığına ilişkin haberlerine gelince, baskıyı artırmak ve tehdit ile ortamı germek içindir. Çünkü Rusya, bu yolla etkili bir şekilde Ukrayna krizinin çözümünde sesini duyurmak istemektedir. Buna göre krizin dozajı biraz daha artabilir, tarafların dikkati çekilebilir. Geçici de olsa tarafların çıkarlarını göz önünde bulunduran bir Devlet Başkanı üzerinde anlaşılarak bir çözüme ulaşılacaktır. Gelişen yerel, bölgesel ve uluslararası koşullar, taraflardan birine Ukrayna’yı tamamen kendi tarafına çekmesine olanak verene ya da Kırım’ı eski günlerine geri getirecek Hilafet Devleti kurulana dek bu böyle sürüp gidecektir. وَاللَّهُ غَالِبٌ عَلَى أَمْرِهِ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ ” Allah, işinde galiptir, fakat insanların çoğu bunu bilmezler.” [Yusuf 21]

 

03 Cumâde’l Ûlâ 1435
04 Mart 2014

hizb-ut-tahrir.info

Ayrıca...

Soru-Cevap: Petrol Krizi Ve Yansımaları

Haberler, petrol fiyatlarında özellikle Teksas petrolünde ani bir düşüş yaşandığını bildirdi. Neredeyse eksi 30’a kadar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir