Sudan’ın Darfur bölgesinde 2003 yılından bu yana süren çatışmalar 300 bin kişinin ölümüne 34 bin kişinin de topraklarını terk etmesine sebep oldu
Sudan’ın Batı Darfur bölgesinde hükümet güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmalar yüzünden 34 bin insan topraklarını terketti.
Geçen yılın sonlarında ilan edilen ateşkese rağmen muhalif Sudan Kurtuluş Ordusu(SLA_AW)’ nun bir kalesi olarak görülen Jebel Marra bölgesinde 10 gün önce yeniden çatışmalar başladı.
Sudan’daki BM insani Koordinatörü Marta Ruedas, “Toplanan ilk raporlara göre yaklaşık Kuzey Darfur’dan 19 bin sivil ve Orta Darfur’dan 15 bin sivil evlerini terketti. Kaçan sivillerin birçoğu kadınlar ve çocuklar” dedi. Ruedas, BM olarak bölgeye insani yardım ulaştırdıklarını ancak tam erişimden yoksun olduklarını açıkladı. ” Bazı insani yardımlar temin ediliyor ancak açıkçası çok daha fazlasına ihtiyaç var” dedi.
Darfur’daki BM-Afrika Birliği Misyonu daha önce yayınladığı raporda 10 binden fazla kişinin çatışmalardan sonra yerlerinden olduğunu açıklamıştı. New york merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), hükümetin asker ve milislerin 2015 ve 2015 yıllarında yaşanan savaşlarda ” bir savaş silahı olarak tecavüzü” kullandıklarını açıkladı. HRW Afrika Direktörü Daniel Bekele, ” Raporlar, Sudan’da güvenlik güçlerinin tecavüzü bir savaş silahı olarak kullanmayı benimsemiş olduklarını gösteriyor ” dedi.
Afrika Birliği Ortak Barış Gücü UNAMID, Darfur’daki suistimal iddialarını belgelemek için daha fazlasını yapmaya davet etti.
BM, 2003 yılından bu yana 300 bin kişinin öldürüldüğünü ve 2,5 milyon insanın yerlerinden edildiğini açıkladı.
REFERANDUM NİSAN’DA
Sudan hükümeti, Darfur’un beş eyalet olarak kalması ya da özerk bir yönetim kurulup kurulmayacağına dair Nisan ayında yapılacak bir referandumla karar verecek.
Sudan’daki silahlı muhalefet grubu Sudan Özgürlük Ordusu, ülkede yaklaşan seçimlerin gerçek seçim olmayacağını propagandadan ibaret olduğunu savundu.
Hartum’da bulunan Arap liderliğindeki hükümete karşı silahlı mücadele ayrımcılık yapıldığı iddiasıyla başlamıştı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi 2009’da, Sudan lideri Ömer El Beşir hakkında Darfur’da insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlemekten tutuklama emir çıkarmıştı.
Sudan’ın Darfur bölgesinde “Adalet ve Eşitlik Hareketi”, “Sudan Kurtuluş Hareketi” ve “Sudan Halk Kurtuluş Ordusu” hareketlerini bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor. Güney Kordofan eyaletinde ise SPLM-N örgütü 2011 yılından bu yana Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinin bağımsızlığı için savaşıyor.
Ajanslar