Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Ekrem Yuldaşev beş yıl önce ölmüş
islam devleti default

Ekrem Yuldaşev beş yıl önce ölmüş

Özbekistan’da Andican’daki ayaklanmayı başlattığı iddiasyla tutuklanan Ekrem Yuldaşev’in beş sene önce cezaevinde öldüğü ortaya çıktı.

Özbekistan’da 2005 yılında Fergana vadisi bölgesindeki Andican şehrindeki halk ayaklanmasının fikir babası olan Ekrem Yuldaşev’in cezaevinde beş sene önce öldüğü bildirildi.

“Ozodlik” radyosu, Özbekistan güvenlik birimlerinden ismi açıklanmayan iki kaynağa dayanarak Yuldaşev’in öldüğünü duyurdu. Radyo kaynakları Ekrem Yuldaşev’in beş sene önce verem hastalığından öldüğünü bildirdi.

2005 yılında Andican şehrinde halk İslam Kerimov rejiminin zulmüne karşı ayaklanmış, Özbek güvenlik güçleri ayaklanmayı kanlı şekilde bastırmıştı. Olaylarda 3 bin kişinin öldürüldüğü açıklanmış, uluslararası kurumlar bunu bir katliam olarak değerlendirmişti.

O dönem halkı dikta rejimine karşı Ekrem Yuldaşev’in kurduğu ve yönettiği “Ekremiye” hareketinin başlattığı iddia edilmişti.

1999 yılında Taşkent ve 2005 yılında Andican olaylarından sonra Kerimov rejimi ülkede Müslüman avı başlatmış ve bu şekilde binlerce Müslümanlar hapse atılmış, sürgüne gönderilmişti. Bunlardan bazıları işkenceler sonucu hapishanelerde ölmüştü.

Yine adını gizleyerek radyoya konuşan bir Özbek insan hakları savunucusu da beş sene önce Ekrem Yuldaşev’in hapishanede öldüğü hakkında dedikoduları duyduğunu bildirdi.

Şu anda yurt dışında bulunan “Ekremiye” hareketi üyeleri kendi liderlerinin ölümü hakkında bilgi sahibi olmadıklarını bildirdi. Onlardan birine göre Ekrem Yuldaşev ile iletişim beş sene önce zaten kesilmişti. Hareketin bir mensubu “Son defe Ekrem Yuldaşev 2005 yılında Andican isyanına katılanların mahkemesinde video yöntemi ile tanıklık etmişti. Bu mahkeme süreci 12 Aralık’ta bitmişti. Bundan sonra onu kimse görmemiştir” dedi.

Ekrem Yuldaşev’in ABD’ye mülteci olarak sığınan ablası 2006 yılında Özbekistan’a dönerek kardeşinin akıbeti ile ilgilenmeye başladığında Özbek yetkililer “kardeşini araman faydasız” diye onu uyarmışlardı.

2005 yılından sonra ablası, kardeşleri ve diğer yakınlarına onunla görüşme izni verilmediği de bildirildi.

2005 yılında yapılan mahkemede yetkililer Ekrem Yuldaşev’in verem hastalığının anlaşılmaması için mahkeme oturumuna canlı olarak katılmasını engellediği öne sürülüyor.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir