Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, başkan aday adayı Hillary Clinton’a en yakın isimlerden Gillibrand’ın başkanlık yaptığı ABD Senato Heyetiyle görüştü. Görüşmelerde, Türkiye-ABD ilişkilerinin yanı sıra bölgesel konular da ele alındı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da ABD Senato Heyetini Mabeyn Köşkü’nde kabul etti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Yıldız Mabeyn Köşkü’nde akşam saatlerinde gerçekleşen kabulde, Türkiye-ABD ilişkilerinin yanı sıra bölgesel konular da ele alındı.
ABD Senatosu Üyesi Kirsten Gillibrand başkanlığındaki heyetin kabulünde, iki yakın ortak ve müttefik konumundaki Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin, ortak değerler ve saygı temelinde daha da derinleştirilmesi gerektiği vurgulandı.
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, başta IŞİD ve PKK olmak üzere örgütlerden kaynaklanan tehdit karşısında Türkiye-ABD ilişkilerinin ve işbirliğinin daha da önem kazandığına işaret edildiğini bildirdi. ABD Senato Heyetinin Türkiye’nin Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapmasından ve insani yardımlardan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a takdir ve teşekkürlerini de ilettiği ifade edildi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu da ABD Senatosu Üyesi Kirsten Gillibrand başkanlığındaki ABD Senato heyetini kabul etti. Davutoğlu’nun, Gillibrand başkanlığındaki heyeti kabulü, Beşiktaş’taki Başbakanlık Dolmabahçe Ofisinde gerçekleşti. Basına kapalı olarak gerçekleşen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü.
ABD heyetinin ziyareti, 23 Ocak’ta ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretinin öncesinde gerçekleşti.
Heyet başkanı Clinton’a en yakın isimlerden
Heyetin başkanı olan ABD Senatosu Üyesi Kirsten Gillibrand, ABD’de 2016 sonunda yapılacak olan başkanlık seçiminde Demokratların adayı olarak yarışan Hillary Clinton’a en yakın isimlerden.
2000 yılındaki senato seçimlerinde aday olan ve kazanan Clinton’ı o dönemden bu yana destekleyen avukat Gillibrand, ilk adaylığı sırasında seçim kampanyası için yüklü miktarda bağışı da yapmıştı. 2016’daki başkanlık yarışında da Hillary Clinton’un kampanyasına destek veriyor.
2008’den bu yana Senato’da görev yapan Gillibrand, son olarak Kasım ayında katıldığı bir televizyon programında Obama’nın Suriye’ye 50 askeri danışman göndermesini eleştirmiş, “Suriye’de karaya Amerikan askerinin postalı değecekse, Kongre’nin onayını alması gerekiyor” demişti. Gillibrand, Suriyeli muhaliflere silah ve cephane verilmesini de eleştiriyor, silahların IŞİD’in eline geçebileceğini söylüyor.
Aynı programda Obama’nın IŞİD stratejisini desteklemediğini söyleyen Senatör, IŞİD’in bölgesel bir sorun olduğunu ve ABD’nin sadece insani krizle ilgilenmesi gerektiğini de belirtti. “Avrupalı partnerlerimiz Suriye’den kaçan aileler için önemli sorumluluklar alıyor. Almanya’nın yaptığı öne çıkıyor. Bence Amerika da daha fazlasını yapmalı” dedi.
Al Jazeera ve AA