Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Orta Asya ülkeleri yolsuzluk şampiyonu
islam devleti default

Orta Asya ülkeleri yolsuzluk şampiyonu

Orta Asya ülkeleri ransparency International’ın yayınladığı şeffaf ülkeler listesinde en alt sıralarda yer alıyor

Özbekistan başta olmak üzere Orta Asya ülkeleri dünyada yolsuzluk oranı en yüksek ülkelerin başında geliyor. Transparency International’ın yayınladığı şeffaf ülkeler listesine Özbekistan 168 ülke arasında 153’üncü sıradan girdi.

Örgüt 2015 yılına ilişkin yeni bir yolsuzluk raporu yayınladı. Raporda dünyanın 168 ülkesinin yolsuzluk ve rüşvet durumunu değerlendirildi. Transparency International her ülkeye yolsuzluk durumuna göre bir renk ayırdı. Buna göre yolsuzluk ve rüşvet yaygın olan ülkeler kırmızı, az olan ülkeler ise sarı renkle işaretlendi.

Dünyada yolsuzluk ve rüşvetin en yaygın olduğu kırmızı renkli 16 ülke arasında Özbekistan da yer aldı. Özbekistan bu alanda mevcut 100 puandan ancak 19 puan alabildi. Transparency International örgütüne göre, Eski Sovyet cumhuriyetlerinde yolsuzluk ve rüşvet hala büyük bir sorun olmaya devam ediyor.

Hazırlanan raporda “Azerbaycan, Kazakistan, Rusya, Özbekistan ve diğer ülkelerde yolsuzluğu önleyecek sivil toplum oluşumu ve özgür basın kısıtlanmaya devam etmektedir” denildi.

Raporda Danimarka yolsuzluğun önlenmesi konusunda en iyi ülke olarak gösterildi. Bu ülke 100 üzerinden 91 puan aldı. Danimarka’yı Finlandiya, İsveç, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsviçre, Singapur, Kanada ve Almanya takip etti.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü yolsuzluk konusunda Kuzey Kore ve Somali’nin dünyadaki en kötü durumda olduğunu açıkladı. Listenin en altında Afganistan, Sudan, Güney Sudan, Angola, Libya, Irak, Venezuela, Gine Bissau devletleri yer aldı.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir