Home / News / HABER / TÜRKİYE / Kölelik yasası Mecliste
islam devleti default

Kölelik yasası Mecliste

İşçilerin ve sendikaların “kölelik yasası” olarak adlandırdığı özel istihdam bürolarının yasalaşmasını içeren kanun teklifi dün Meclis komisyonuna gönderildi. Yasayla işçilerin özel istihdam büroları yoluyla fabrikalara kiralanmasının önü açılacak, işçilerin başta sendika olmak üzere en temel hakları ellerinden alınacak. Sendikalar yaptıkları açıklamalarla yasanın geri çekilmesini istedi.

 

“İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” dün Meclis komisyonlarına gönderildi. Yasa tasarısına göre, kiralanan işçinin patronu, çalıştığı işletmenin patronu değil özel istihdam bürosu olacak.

PATRONA YAPTIRIM YOK

Tasarı ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Geçici İş İlişkisi” başlıklı 7. maddesi tamamen değiştirilecek. Böylece kiralık işçi bürolarına geçici iş ilişkisi kurma hakkı; doğum izni kullanan, doğum nedeniyle kısmi zamanlı çalışan kadın işçilerin var olduğu, askerlik nedeniyle işten ayrılanların bulunduğu işyerlerinde, tarım işlerinde, ev hizmetlerinde sürekli; acil işler, zorlayıcı nedenlerin varlığı, dönemsellik arz eden işler ve işletmenin iş hacminin öngörülemeyecek şekilde artması halinde süreli olarak kurulabilecektir.

SENDİKASIZLAŞTIRMA

Patronu kiralık işçi bürosu olan işçilerin hangi iş koluna dahil olacağı ve bu işçilerin sendikalaşma hakkını nasıl kullanacağı ise yine tasarıda yanıtsız bırakıldı. Sendikalı ve güvenceli çalışan işçiler de mevcut yasa tasarısıyla güvencesizlik ve sendikasızlaştırma tehdidiyle karşı karşıya kalacak.  Patrona “kiralık işçiyi” istediği koşullarda çalıştırmasının yolunu açan tasarı, işçilerin yasal tüm güvencelerini de ortadan kaldırıyor. Buna göre patron “gerekçesi” varsa, kiralık işçiyi emsal işi yapan işçilerden farklı koşullarda çalıştırabilecek. “Siparişlerim var” gerekçesine sığınan bir patron, kiralık işçisini fazla mesai, dinlenme hakkı, haftalık izin gibi haklardan mahrum bırakarak çalıştırabilecek. Yasa tasarısında, sınırlamaların aşılması halinde patrona yönelik herhangi bir yaptırım ise yok.

MÜCADELE ÇAĞRISI

Birleşik Metal-İş Sendikası yaptığı açıklamayla kiralık işçi bürolarının yasalaşmasının, işçi simsarlığının yasalaşması, işçilerin alınıp satılması anlamına geldiğini bildirdi. “Bu yasa, 18. yüzyıl çalışma koşullarının işçilere dayatılmasından öte bir anlam içermemektedir” denilen açıklamada, başta konfederasyonlar olmak üzere duyarlı tüm sendikalara bu tasarıya karşı mücadele etme çağrısı yapıldı.
DİSK/Gıda-İş Genel Merkezi de tasarının AKP hükümetlerinin çalışma yaşamına yönelik esnekleştirme ve güvencesizleştirme saldırılarının önemli bir parçası olduğunu bildirdi. Kıdem tazminatının kaldırılmasının gündeme getirilmesi ve kiralık işçilik uygulamasının bir bütünün parçaları olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Bu saldırı ancak işyerlerinden başlayan birleşik ve fiili mücadeleyle püskürtülebilir” dendi.

Türk-İş’ten yapılan açıklamada da “Büyük işletmeler de dikkate alındığında, mevcut çalışanların yaklaşık 10 milyonunun çalışma biçimi değiştirilerek ‘kiralık işçi’ yapılmasının yolu yasal olarak açılmaktadır” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Taşeronluk uygulamasını dahi çalışanlar için aratacak olan bu düzenleme, modern dünyanın adeta ‘paralı kölelik’ sistemidir. Türk-İş olarak, birçok çalışan için ‘mayınlı alanlar’ oluşturacak ‘kiralık işçi’ düzenlemesine karşı duracağımızı açıkça beyan ediyoruz” dendi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

evrensel

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir