Home / News / HABER / TÜRKİYE / Davutoğlu İran’la yeni dönemi konuştu
islam devleti default

Davutoğlu İran’la yeni dönemi konuştu

Resmi bir ziyaret için İran’a giden Davutoğlu bölge sorunları karşısında iki ülkenin atacağı yeni adımları konuştu. Görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında Davutoğlu’nun “Bölgemizin kaderini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız’ ifadesi öne çıktı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu konuşmasında “Bölgemizdeki kardeş kavgasının sona ermesi, etnik ve mezhebi çatışmaların durması için Türkiye ile İran’ın ortak bazı perspektifler geliştirmesi büyük bir önem taşımaktadır. Görüş ayrılıklarımız, farklı kanaatlerimiz olabilir ancak bölgemizin kaderini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız” dedi.

BULUŞMA DÖNÜM NOKTASI

Konuşmasının başında İran’daki seçimlerin hayırlı olmasını dileyen Davutoğlu, “İlişkilerimiz gündemimizin önemli bir unsuru olacak” diye konuştu. Yaptırımların kalkmasına sevindiklerini ifade eden Davutoğlu, “Bir araya gelmemiz yeni bir dönemin başlangıcıdır” dedi.

“Dostlar zor dönemde belli olur biz İran ile bunu geçmişte gösterdik” diyen Davutoğlu, “Nükleer anlaşma sonrası çok geniş imkanlar önümüze açılmış bulunuyor” şeklinde konuştu.

İki ülkenin puzzle’nin parçaları gibi birbirini tamamladığını söyleyen Davutoğlu, Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin taşıdığı önemi herkesin bilmesi gerektiğini ifade etti. Davutoğlu, İran’ın turizmde keşfedilmemiş bir hazine olduğunu da belirtti.

Davutoğlu açıklamasında;

“(İran’la ilişkiler) Bazı konularda farklı görüşlere sahip olabiliriz ama tarihimizi ve coğrafyamızı değiştiremeyiz. Bu tarih, kadim bir komşuluk tarihidir. Coğrafyamız da birbirini tamamlayan coğrafyalardır ve gerek özel, baş başa görüşmemizde gerekse heyetlerarası görüşmede bu yeni dönemi nasıl şekillendireceğimiz konusunda önemli adımlar attık.” dedi.

“(İran’la ilişkiler) İkili ilişkilerdeki büyük potansiyeli değerlendirirsek, bölgemizde şu anda söz konusu olan istikrarsızlıkları, terör tehdidini ve kardeş kavgasını da engellemek üzere ortak bir zeminde buluşmamız kolaylaşır. Bölgemizdeki kardeş kavgasının sona ermesi, etnik ve mezhep çatışmalarının durması için Türkiye ve İran’ın ortak bazı perspektifler geliştirmesi büyük bir önem taşır”

“KADERİMİZİ DIŞ AKTÖRLERE BIRAKAMAYIZ”

“Bölgemizin kaderini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız. Bölgemizde kalıcı istikrarın, barışın, huzurun olması için de Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin taşıdığı önemi herkes bilmektedir. Bir kez daha söylüyorum, zor günlerinde biz İran’la birlikteydik, önümüzdeki günlerde de birlikte çalışmamız hem iki ülkenin hem de bölgenin yararına olacaktır”

İRAN: İKİ ÜLKENİN ORTAK ÇIKARI BÖLGE BARIŞI

“Bölgemiz çok karmaşık sorunlarla karşı karşıyadır” diyen İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri de “İki ülkenin ortak çıkarı bölgede barışı gerektirmektedir” şeklinde konuştu.

İran’la ikili ilişkiler konusunda çok güzel sonuçlara varıldığını söyleyen Cihangiri “Başbakan’ın ziyareti bir dönüm noktasıdır” dedi.

30 MİLYAR DOLAR TİCARİ HEDEF

 Cihangiri sözlerini şöyle tamamladı:

“Petrol, enerji, taşımacılık, gümrük, tercihli tarifeler, bankacılık ve turizm, bakanlarımız arasında konuşuldu ve güzel sonuçlar alındı. Türkiye, İranlıların yılda yaklaşık 2 milyon kişinin turist olarak gittiği bir ülkedir. Türkleri de hem turizm hem de bu alanda yatırım yapmaları için ülkemize bekliyoruz. İki ülke arasında 30 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma hedefimiz bulunuyor. Bir ay içinde ortak Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısının yapılması için anlaştık.”

Ajanslar

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir