Putin’in Suriye’den askerlerini çekme talimatı Rus medyasında 90’lı yıllar da Afganistan’dan geri çekilen Sovyetleri hatırlattı. Medya Esad’ın sonunun da Necibullah’ın sonu gibi olacağını öne sürdü
Suriye’de bulunan askeri gücün “önemli bir bölümünü” geri çekme kararı alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gece geç saatlerde ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Alınan kararın siyasi çözüme hizmet edeceğini belirten Putin’in kararıyla ilgili medyada farklı değerlendirmeler yapıldı. Görev başarıyla tamamlandı diyenler de var, ekonomik gerekçelere bağlayanlar da. ABD ile varılan gizli anlaşmanın yürürlüğe girdiğini söyleyenlerin yanısıra, “çekilmek de neymiş? bir saat içinde aynı kuvvetler eski pozisyonuna dönebilir ” diyenler de.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus askerlerinin Suriye’den çekilmesi talimatının ardından Rus medyası Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad hakkında ilginç yorumlar yapmaya başladı.
Orta Asya haberlerini yayınlayan www.centrasia.ru sayfası editörü Vitaliy Hlupin, Putin’in bu kararını Sovyetlerin 1990 yıllarda Afganistan’dan kaçışına benzetti ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın sonunun 90’larda Sovyetler tarafından yalnız bırakılan Afgan lider Muhammed Necibullah’ın sonu gibi olacağını yazdı.
Kendi yönettiği sayfasında konu ile ilgili sohbeti yayınlanan Vitaliy Hlupin, Suriye savaşanın bir bataklık olduğunu ve sonunun görünmediğini de savunarak Esad’i destekleyenlerin artık bunu mali açıdan yapamayacaklarını da belirtti.
Suriye’de kargaşanın devam edeceğini ve ABD liderliğindeki batı devletlerinin bu savaşın bitmesini istemediğini de vurgulayan Rus gazeteci, Putin’in Suriye’yi bombalayarak 3 hedefe ulaştığını bildirdi:
PUTİN’İN HEDEFLERİ
Hlupin, “Bugünkü Rusya hükümeti Suriye savaşı gibi bir krizin içinden çıkamaz, dolayısıyla Putin’in bu kararı yerinde bir karardır. Kremlin bana göre bu savaşa katılarak şu üç hedefe ulaşmış oldu:
1- Başarıyla silahlarını test etti. Şimdi silah tüccarları bu silahları daha fazla satın alacak.
2- Ordu iyi bir tatbikattan geçirildi.
3- Kremlin kendi otoritesini yüceltti, birilerini onunla hesaplaşmaya zorladı ve bununla da bir manada uluslararası izolasyonu bir miktar kırmış oldu.” yorumu yaptı.
Vitaliy Hlupin Putin’in Rus ordusunun Suriye’de uluslararası terörizmle mücadelede “durumu radikal olarak değiştirdik” iddiasının yanıltıcı olduğunu da savundu:
“Buradaki tek başarı zamanında Suriye’yi ve onun lideri Esad’i yalnız bırakıp kaçmaktı. İşte bu başarı elde edilmiştir…”.
Putin’in çekilme kararını Esad’ın geleceğini kriter olarak görenler çoğunluğu oluşturuyor. Eğer Esad Cenevre süreciyle birlikte devredışı kalırsa, müttefik güçler etkisizleşirse Kremlin başarılı sayılmayacak.
Her şeye rağmen kararla ilgili iyimser bir yaklaşım sözkonusu; hem İngiltere Dışişleri Bakanlığı hem de beyaz saray’ın bu hamleyi yapıcı olarak değerlendirmesi Rusların Kırım’ın ilhakıyla başlayan izolasyondan kurtulabilmesi için bir şans olarak değerlendiriliyor
NECİBULLAH
Afganistan’ın eski komünist lideri ve bir zamanların en çok korkulan adamı Necibullah, Kabil Kasabı olarak tanınıyordu. Afgan gizli servisi Kad’ın başkanlığını yürüttü. 1979-89 yılları arasında Afganistan, Sovyet işgali altındayken binlerce Afgan’ın ölümünden sorumlu tutuluyordu. Kabil Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu 50 yaşındaki Necibullah, 1986’da devlet başkanı oldu. Moskova’nın en çok güvendiği Afgan liderlerden biriydi.
Ancak 1989’da Sovyet birlikleri çekildiğinde, kendi rejimini meşrulaştırmak için başkanlarını kendine bağlamak istedi. Tüm çabalarına rağmen Kızılordu’suz bir yönetimi beceremedi ve Nisan 1992’de Taliban Kabil’i ele geçirdi ve Necibullah bir direğe asılarak idam edildi.
Ajanslar