Ankara ve AB arasındaki anlaşma kapsamında bugünden itibaren Türkiye’den Yunan adalarına giden sığınmacılar geri gönderilmek üzere kayıt altına alınacak. AB Bakanı Bozkır, anlaşmayı anlattı.
Brüksel’de Anadolu Ajansı’na konuşan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, bugünden itibaren Türkiye’den Yunan adalarına yasa dışı gidenlerin tespitlerinin başlayacağını belirtti. “4 Nisan’dan itibaren de Türkiye, bir mülteci geldiği andan itibaren bir Suriyeli kardeşimizi Avrupa’ya gönderebileceği bir takas sistemini işleme koyacak” dedi.
Bozkır, insan kaçakçılığının 6 milyar euroluk bir ekonomiyi oluşturduğunu ve kaçakçıların çaresiz insanları Ege Denizi’ne yönlendirmesinin önüne geçmek gerektiğini söyledi:
“Bu psikoloji önlendiği zaman, ‘Artık burada bize bir imkan yok, biz başka yerlere yönelelim.’ şeklinde bir psikoloji oluştuğu takdirde, bu göç dalgalarıyla mücadele mümkün hale gelebilecek. Dolayısıyla, Türkiye 20 Mart itibarıyla Yunan adalarına giden tüm illegal (yasa dışı) göçmenleri, Türkiye’den gelmiş olmaları kaydıyla Türkiye geri alacak. Bunlar karşılığında da her biri için bir Suriyeli misafirimiz kamplardan legal (yasal) olarak Avrupa ülkelerine insan onuruna yakışır şekilde gidecek.
Bu illegal olarak Türkiye dönen göçmenlerin, hiçbir zaman bir daha legal olarak gitme şansı olmayacak. Dolayısıyla burada caydırıcı psikoloji var. ‘Ben gitmeyeyim, sıram geldiğinde gideyim, denizlerde hayatımı riske etmeyeyim, oraya gitsem bile bir daha legal olarak gitme şansım olmayacak. Her halükarda geri gönderileceğim.’ psikolojisi, bu sorunun çözümü için önemli. 20 Mart’tan itibaren tespitler başlayacak, 4 Nisan’dan itibaren de Türkiye, bir mülteci geldiği andan itibaren bir Suriyeli kardeşimizi Avrupa’ya gönderebileceği bir takas sistemini işleme koyacak.”
‘2018’e kadar da 6 milyar euroya çıkacak’
Bakan Bozkır, AB’nin ilk baştaki yaklaşımının “Size para verelim, siz de bunu çözün” şeklinde olduğunu söyledi. “Biz bu yaklaşımın hep yanlış olduğunu söyledik. ‘Bu para verilerek çözülecek bir konu değil. Türkiye’nin paraya da ihtiyacı yok. Bu parayı Suriyeli göçmenlere verin.’ dedik. Bu anlaşmanın diğer bir unsuru da, 3 milyar avronun 2016 için Suriyeli göçmenlere harcanacak olması ve bu meblağın 2018’e kadar da 6 milyar avroya çıkarılması” dedi.
Bozkır, paranın okul, hastane ve altyapı harcamalarına, kampların idaresine, kamplardan çıkacak insanların daha güzel mekanlara yerleştirilmesine ve gerektiği takdirde Suriye’de oluşturulabilecek güvenli bölgelere yüz binlerle intikale kullanılacağını ifade etti.
‘Mayısa kadar vize kriterlerini tamamlayacağız’
Anlaşmanın diğer bir unsurunun da vizelerin kaldırılması olduğuna dikkat çeken Bozkır, şöyle konuştu:
“AB ülkelerine, Schengen bölgesine girmek için 36 yıldır çeşitli sıkıntılarla vize kuyruklarında bekleyerek, vize alamayarak yaşanan hak etmediğimiz bir durum inşallah haziran ayında ortadan kalkacak. Türk vatandaşları haziran ayından itibaren Avrupa ülkelerine biyometrik pasaportlarla vizesiz girebilecekler. İleride pasaporta da gerek kalmadan yeni vermeye başladığımız biyometrik verili kimlik kartlarını göstererek dahi girmeleri mümkün hale gelecek.”
72 kriterin yerine getirilmesi gerektiği vurgulayan Bozkır, “Bunun için de 1 Mayıs’a kadar bunların tamamlanması lazım. Şu ana kadar biz 37’sini gerçekleştirmiş durumdayız: AB Konseyi’nin kağıtlarında da bu var. Geri kalanlarının da bütün planlaması yapıldı, kanun, yönetmelik, operasyonel önlemler olarak bütün kurumlar görevlendirildi, Meclis’in ne yapacağı saptandı, mayıstan önceki günlerde bunların hepsi yerine getirilecek. İnşallah vize kalkacak” ifadelerini kullandı.
Bozkır, anlaşma sayesinde yeni bir faslın da açılacağını hatırlattı. “29 Kasım zirvesi ile beraber 17. faslı açabildik. Bu, beş yıl süre içerisinde açılmış ikinci fasıldı. İki yıl sonra açılmış ilk fasıldı. Bu Konsey kararı ile beraber 33. faslı da açma kararı ortaya çıktı. Nisan ayında prosedürler başlıyor ve Hollanda’nın AB Dönem Başkanlığında 33. fasıl açılmış olacak” diye konuştu.
AA