Home / News / HABER / DÜNYA / Cenevre’deki Suriye barış görüşmeleri ertelendi
islam devleti default

Cenevre’deki Suriye barış görüşmeleri ertelendi

Suriyeli muhalifler, Cenevre’deki görüşmeleri tek taraflı olarak askıya aldı

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Heyeti, ateşkes ihlalleri ve insani yardımların durması nedeniyle Cenevre’deki barış görüşmelerini tek taraflı erteleme kararı aldı.

Muhalif kaynaklardan edinilen bilgiye göre heyet bugün sabah başlayan ve öğleden sonra devam eden toplantısının ardından Cenevre’deki dolaylı görüşmeleri tek taraflı olarak erteleme kararı aldı.

Suriye’de insani yardımların durma noktasına gelmesi, Halep, Humus, Rastan ve diğer bölgelerdeki saldırılarla ateşkesin rejim tarafından ihlal edilmesi, tutukluların sayısının azalacağına artmasını erteleme kararı için gerekçe gösteren muhalifler, müzakerelerin bu şekliyle sürmesinin “Suriye halkının acılarını artırdırdığı” görüşünde birleşti.

MYK kaynakları erteleme kararının bir gerekçesinin de müzakerelerde “geçici yönetim organı” konusunun bir türlü gündeme gelmemesi olduğunu kaydetti.

Edinilen bilgiye göre, MYK’nın kararı müzakerelerin “askıya alınması” veya “müzakerelerden çekilme” anlamı taşımıyor.

MYK kaynakları, ertelemenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye ilişkin 2254 sayılı kararının uluslararası toplum tarafından hayata geçirilmesi için bir fırsat olduğunu vurguladı.

Kaynaklar, MYK heyetinin bu kararı BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ya ilettiğini de belirtti.

De Mistura ise MYK heyeti ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyecek.

Ajanslar

Mistura’dan ertelenen Cenevre görüşmeleri açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyetinin Cenevre’deki görüşmelere resmi olarak katılmalarını erteleme kararını kendisine ilettiğini ancak heyetin Cenevre’de kalmayı sürdüreceğini ve teknik konuları BM çatısı altında değil dışarıda görüşmeye devam edeceklerini açıkladı. 

De Mistura, MYK heyeti ile bir araya geldikten sonra düzenlediği basın toplantısında özellikle de Halep’te artan çatışmaların endişe verici olduğunu ve insani yardımların ulaştırılmasının yavaşladığını söyledi. 

Yarın bazı insani yardım konvoylarının harekete geçebileceğini ve kuşatma altındaki bölgelerden yaralı ve hastaların tahliye edilebileceğine ilişkin Suriye rejiminden bazı işaretler aldıklarını ifade eden de Mistura, bu konuların yarın BM çalışma grupları tarafından ele alınacağını belirtti. 

Muhalefetin geçici yönetim organının hayata geçirilmesinde ısrar ettiğini, rejimin ise geniş tabanlı bir hükümet kurulmasını istediğini dile getiren de Mistura, “5 yıl süren çatışmadan sonra kimse siyasi geçişin mucizevi bir şekilde bir haftada gerçekleşmesini beklememeli. Müzakerenin tabiatında bu var” ifadesini kullandı. 

De Mistura, “MYK’nın insani durumdaki kötüleşme ve ateşkesle ilgili sorunlar dolayısıyla memnuniyetsizlik ve kaygılarını ifade için BM’deki görüşmelere resmi katılımlarını erteleme niyetlerini öğrendim. Bununla birlikte Cenevre’de, otelde kalma ve benim teklifim üzerine de benimle ve ekimle 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının uygulanması ve siyasi geçiş üzerine teknik görüşmeleri sürdürme niyetindeler. Çünkü biliyorlar ki bu zaman alır, bir haftada veya üç günde çözülemez” diye konuştu. 

“Her halükarda biz bütün taraflarla danışma ve istişarelerimizi sürdüreceğiz. İster BM’de, ister başka yerde. Yakınlaştırma görüşmeleri esnektir” diyen de Mistura, ulaşılan sonuçları cuma günü değerlendireceklerini, bütün taraflardan pozisyonlarını öğrenmiş olarak, somut siyasi geçişe odaklanmış müzakerelerin nerede nasıl devam edeceğine karar vereceklerini açıkladı.

Muhabir: Betül Yürük,Tayfun Salcı

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir