Başbakan Davutoğlu laiklik tartışmalarıyla ilgili, “Yeni anayasada da laiklik ilkesi bireylerin din ve inanç özgürlüğünü teminat altına alan, devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alan bir ilke olarak yer alacak” dedi.
İl başkanları toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın açıklamalarıyla başlayan laiklik tartışmalarına da değindi. Davutoğlu, şunları söyledi:
“Milletimize verilmiş bir sözümüz var’ dedik ve kendi anayasa taslağımızı hazırlamak üzere yola devam ettik. Geniş kapsamlı istişareler yaptık bu ay içinde. Akademisyenlerle, kanaat önderleriyle görüş alışverişinde bulunduk. Parti kurullarımızda enine boyuna sivil anayasamızı ve bu çerçevede yeni yönetim sistemi olarak başkanlık sistemini ele aldık. En sonunda hem bu istişarelere hem de AK Parti’nin daha önceki anayasa çalışmaları birikimine dayanarak anayasa yazım heyetimizi belirleyerek bu haftadan itibaren yazım faaliyetine başladık.”
“AK Parti gerek parti tüzüğünde gerek parti programında gerekse de bugüne kadar hazırladığı ve kamuoyuna sunduğu anayasa taslaklarında, diğer niteliklerin yanı sıra laiklik ilkesine de yer vermiştir. Bu çerçevede hazırladığımız yeni anayasada da laiklik ilkesi bireylerin din ve inanç özgürlüğünü teminat altına alan, devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alan bir ilke olarak yer alacaktır.”
“Otoriter bir laikçilik anlayışı değil, özgürlükçü bir laiklik anlayışına anayasamızda yer vereceğiz. AK Parti bu konuda farklı arayış içerisinde de değildir ve bu konuda da herhangi bir spekülasyon yapılmasını kesinlikle doğru görmüyoruz.”
Kahraman ne demişti?
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, İslâm Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR’in düzenlediği Yeni Türkiye Konferansı’nda yaptığı konuşmada şunları söylemişti:
“Ama anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye’de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lâzım.”
Kahraman tartışmaların ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Yeni anayasa ile ilgili kişisel şahsi düşüncelerimi ifade ettim. Konuşmamın bütününde 1937 yılında anayasaya kelime olarak derecelendirilen laikliğin tanımının yeniden yapılmasına vurgu yaptım. Esasında; laiklik her türlü din ve inanç mensuplarının ibadetlerini özgürce icra etmelerini, dini kanaatlerini açıklayıp bu doğrultuda hayatlarını tanzim etmelerini güvence altına alır. Bu bakımdan laiklik, özgürlük ve toplumsal barış ilkesidir” demişti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, Meclis Başkanı Kahraman’ın, “Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır” sözüyle ilgili, “Meclis Başkanımız, anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini ortaya koymuştur. Bu konudaki düşüncelerim bellidir. Hele hele Mısır’daki yaptığım konuşma, bu konuda çok çok önemli” ifadelerini kullanmıştı.
Al Jazeera