Home / News / HABER / DÜNYA / İngilizler, Afrikalı çocukları Irak’ta savaştırmış
islam devleti default

İngilizler, Afrikalı çocukları Irak’ta savaştırmış

İngiltere’de Aegis Savunma Hizmetleri şirketinin, Batı Afrika ülkesi olan Sierra Leone’de savaşmış çocukları Irak’ta paralı asker olarak kullandığı ortaya çıktı

The Guardian gazetesi, İngiltere’de savunma konularında hizmet veren bir şirketin, Irak işgali sırasında Afrikalı çocukları paralı asker olarak kullandığını yazdı. Şirkette daha önce üst düzey yöneticilik yapan James Ellery tarafından yapılan açıklamada, “Afrikalı çocuk askerlerin Avrupalı askerlere göre daha ucuz olduğu için” bu yönteme başvurulduğunu belirtti.

Sierra Leone’yi “işsizliğin yüksek olduğu ve iyi işgücü olan” bir ülke olarak tanımlayan Ellery, buradan alınan eski çocuk askerlerle Irak’taki ABD varlığının masraflarını düşürdüğünü söyledi.

İngiltere’den toplanan paralı askerlerin daha iyi bir kuvvet olacağını söyleyen Ellery, ancak bunun “masrafının karşılanamayacağını” da vurguladı. Ellery, bu sebeple İngiltere’den sonra Asyalıların tercih edildiğini, Asyalıların da masrafları karşılayamayacağının anlaşıldığında, Afrikalılara yönelindiğini iddia etti.

Eski şirket yöneticisi Ellery, Sierra Leone’de ciddi bir işsizlik ve yoksulluğun olduğunu, buradan alınan askerlere günlük 16 dolar ödendiğini belirtiyor.

Sierre Leone, 6 milyon nüfusuyla Batı Afrika’da yer alan fakir bir ülke konumunda bulunuyor. Ülke 1990 yılından 2002’ye kadar yıkıcı bir iç savaş geçirmi,. onbinlerce kişi hayatına kaybetmişti. İç savaş sırasında çocuklar, militan gruplar tarafından zorla asker yapılmış, asker olmayı kabul etmeyen binlerce çocuk ve gencin elleri, ayakları kesilmişti. Ülkede binlerce elsiz ve ayaksız sakat insan bulunuyor.

Ajanslar

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir