Home / News / HABER / DÜNYA / Neden verildiği anlaşılamayan 5 ödül
Tony Blair

Neden verildiği anlaşılamayan 5 ödül

Avrupa İkinci Dünya Savaşı’ndan beri karşılaştığı en büyük sığınmacı krizi karşısında çaresiz kalırken, Almanya Başbakanı Angela Merkel, politikalarının sorgulandığı bir dönemde Uluslararası Dört Özgürlük Madalyası’na layık görüldü. RT de bu gerçekten yola çıkarak sahiplerinin ‘yeterliliğini’ sorgulatan 5 uluslararası ödülü derledi.

ANGELA MERKEL: Hollanda merkezli Roosevelt Vakfı, ABD’nin 32. başkanı olan ranklin Roosevelt’in 1941’deki ünlü konuşmasında yücelttiği ‘dört özgürlüğü’ (ifade özgürlüğü, ibadet özgürlüğü, isteklerden kendini arındırmış olmak, korkudan kendini arındırmış olmak) desteklediği için Almanya Başbakanı Angela Merkel’e Uluslararası Dört Özgürlük Madalyası verdi.

Ancak Merkel’in, bu ödülü, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hicveden Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına izin verdiği ve Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük sığınmacı krizi karşısında çaresiz kaldığı bir dönemde alması soru işaretlerine neden oldu.

Tony Blair

TONY BLAIR: Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, ülkesini binlerce sivil ve çocuğun ölmesine neden olan Irak Savaşı’na sokan kişi olsa da ‘küresel mirası’ nedeniyle bir dizi uluslararası ödüle layık görüldü. Sözgelimi, ABD merkezli Çocukları Kurtarın örgütü ‘yoksulluğu tarihe gömdüğü’ için Blair’e bir ödül verdi.

 

HENRY KISSINGER: Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, adının, Şili’de solcuları hedef alan Operasyon Condor’a (Akbaba Operasyonu), Kamboçya’nın bombalanmasına ve 1972’deki Şili darbesine karışmasına rağmen 1973’te Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

 

İdam cezası

MUHAMMED BIN NAYİF: Fransa Cumhurbaşkanı François Hollanda, Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif’i, ‘terör ve radikallikle mücadeledeki çabaları için’ Fransa’nın en önemli nişanı olan Legion d’Honneur ile ödüllendirdi. Bu ödülün, içişleri bakanı olarak Suudi Arabistan’daki kitlesel idamlardan doğrudan sorumlu tutulan Nayif’e verilmesi uluslararası insan hakları savunucularının tepkisine neden oldu.

Suudi insan hakları savunucuları, Suudi Arabistan’daki terörizmle mücadele kanunlarının sıklıkla avukatlar ve protestocular gibi barışçıl sivillere karşı kullanıldığını söyleyerek ödülün Nayef’e verilmesine tepki gösterdi.

ABD Başkanı Barack Obama

BARACK OBAMA: Nobel Ödül Komitesi 2009’da, Nobel Barış Ödülü’nü ‘olağanüstü diplomatik girişimleri dolayısıyla’ ABD Başkanı Barack Obama’ya vermeyi kararlaştırdığını duyurdu. Ödülün Obama’ya verilmesi pek çok barış araştırmacısının tepkisinin yanı sıra Nobel ödülü sahiplerinin belirlenme süreciyle ilgili resmi bir soruşturma açılmasına neden oldu.

‘Büyük beklentilerle’ göreve gelen Obama, Nobel Barış Ödülü’nü almadan bir hafta önce ABD’nin Afganistan’a 33.000 yeni asker göndereceğini duyurmuştu.

Sputnik

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir