Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Rusya’dan Kırım’da Hizb-ut Tahrir üyesi iddiasıyla tutuklama
islam devleti default

Rusya’dan Kırım’da Hizb-ut Tahrir üyesi iddiasıyla tutuklama

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 18 Nisan tarihinde gözaltına alınan Refat Alimov ve Arsen Ceparov’un Hizb-ut Tahrir örgütünün üyesi olmakla suçlandığı bildirildi.

YALTA (QHA) –

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Yalta bölgesinde bulunan Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde bugün, 18 Nisan tarihinde düzenlenen aramalar sonrasında iki kişi gözaltına alındı. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, düzenlenen arama sonrası gözaltına alınan Refat Alimov ve Arsen Ceparov’un Hizb-ut Tahrir örgütünün üyesi olmakla suçlandığını bildirdi.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Refat Çubarov, “Gençlerin gözaltına alınmasından sonra kendisini “Kırım Savcısı” olarak adlandıran şahıs, Natalya Poklonskaya, “Yalta bölgesinde bulunan Kızıltaş köyü sakinlerinden Refat Alimov ve Arsen Ceparov’un Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir örgütünün üyesi olmakla suçlanarak Rus kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alındığını bildirdi” açıklamasında bulundu.
 
Söz konusu iki gencin, Kırım’da Hizb-ut Tahrir örgütü ile ilişkisi olduğu şüphesiyle gözaltına alınan 8 Kırım Tatarının listesine dahil edileceğini belirten Refat Çubarov, “Gözaltına alınan Refat Alimov ve Arsen Ceparov’un daha önce aynı uydurma suçlamalar ileri sürülerek tutuklanan Ruslan Zaytullayev (23 Ocak 2015 tarihinde tutuklandı), Nuri Primov (23 Ocak 2015), Rüstem Vaitov (23 Ocak 2015), Ferat Sayfullayev (2 Nisan 2015), ayrıca 11 Şubat 2016 tarihinde tutuklanan Emir Üsein Kuku, Enver Bekirov, Muslim Aliyev ve Vadim Siruk’un da bulunduğu listeye ekleneceği açık” dedi.
 
Daha önce Rus kolluk kuvvetlerinin, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Yalta bölgesinde bulunan Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde aramalar düzenlediği, aramalar sonrası iki kişiyi tutuklandığı bildirilmişti.
 
Bundan önce de 1 Nisan tarihinde Akmescit Bölgesindeki Colman (Pionerskoye) köyünde bir kafede bulunan 35 Kırım Tatarının, maskeli ve silahlı oldukları ifade edilen kişiler tarafından tutuklandığını haberleştirmişti. Tutuklananlar ”önleyici sorgulama” bahanesiyle Aşırıcı (radikal) Faaliyetlerle Mücadele Merkezi’ne götürülmüş, tutuklananlardan parmak izi ve DNA analizi için tükürük örnekleri alınarak serbest bırakılmışlardı.
 
11 ve 12 Şubat tarihlerinde de Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da “terör örgütüne” dahil oldukları şüphesiyle birçok kişinin evinde arama yapmıştı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov, Eldar Selyamiyev ve Muslim Aliyev mahkemeye çıkarılmıştı. 12 Şubat’ta yapılan duruşmada, sözde “terör eylemlerinde” bulunmakla ilgili dava kapsamında gözaltına alınan 4 gencin tutuklu kalmalarının gerekçesi olarak, tanıklara baskı yapabilecekleri veya gizlenebilecekleri ileri sürülerek evlerinde bulunmalarının mümkün olmaması gösterilmişti. Böylece mahkeme Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev’in 8 Nisan 2016 tarihinde kadar tutuklu kalmalarına karar vermişti.
 
Bunun dışında Rusya tarafından işgal edilen Sivastopol’de (Akyar), Ruslan Zeytullayev, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferat Sayfullayev, Rusya Ceza Kanunu’nun 205. 5. maddesini (Rus mevzuatına göre terör örgütü olarak kabul edilen bir oluşumun faaliyetlerini düzenlemek ve böyle bir örgütün faaliyetlerinde yer almak) ihlal etmekle suçlanarak 2015 yılının Ocak ayında gözaltına alınmışlardı.
 
Toplam olarak Hizb-ut Tahrir örgütüne katıldıkları şüphesiyle Akmescit (Simferopol) cezaevinde sekiz Kırım Tatarı tutuklu bulunuyor.

QHA

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir