İran hükümeti bugün Suriye’de gönüllü savaşmak isteyen yabancı uyruklulara vatandaşlık hakkın verilmesini onaylayan yasayı meclisten geçirdi
İran Suriye’de daha fazla Afganı cepheye sürmek için teşvik edici ‘vatandaşlık hakkı verme’ yasasını onayladı. Kabul edilen yasa, İran için savaşarak ölen yabancıların ailelerine vatandaşlık verilmesini kabul ediyor
İRAN İÇİN SURİYE’DE ÖLEN YABANCILARIN AİLELERİNE VATANDAŞLIK HAKKI
İran hükümetinin IŞİD mücadelesinde öldürülen yabancı uyrukluların ailelerine vatandaşlık hakkı tanınmasını teklif eden yasayı onaylaması, Suriye’de Esad rejimine desteğine artırmak için yapılmış bir hareket olarak yorumlandı.
Yasa içeriğinde, ‘İran-Irak savaşı sırasında (1980-1988) eşi, çocukları ölenlere ve ülke için bir görevde ölen yabancı uyruklu şehitlerin ailelerine İran vatandaşlığı verilmesi’ kararı veriliyor. Vatandaşlık talebinin yapılmasını takiben bir yıl içinde ‘layık’ olunması gerektiği şartına bağlandı. Yasa, Suriye ve Irak’ta savaşan Afganistan ve Pakistan’dan gelen gönüllüleri de kapsayacak.
Buna göre, 1980’den beri İran için cepheye koşan ve ölen çok sayıda Iraklı, Afgan ve Pakistanlının geride kalan yakınları vatandaşlık alacak.
AFGAN GÖÇMENLERDEN FATİMİYYUN TUGAYI
Acemilerden oluşan Afgan Fatımiyyun Tugayının çoğunu İran’a kaçak yollarla giren göçmenlerin oluşturduğu biliniyor. Gönüllüler grubuna katılmazlarsa sınırdışı edilme ve hapsedilme tehditleri karşısında savaşa katıldıkları öne sürülüyor.
İran Devrim Muhafızlarına bağlı Şii Fatimuyyun Tugayı Suriye’deki çatışmalarda en yoğun bölgelerde cepheye sürülen Tugay olma özelliğinde.
İran’da üç milyondan fazla Afgan yaşıyor bunlardan sadece bir milyonu yasal göçmen olarak ülkede bulunuyor.
PAKİSTAN’DAN ZEYNEBİYYUN TUGAYI
Pakistan’dan Suriye’ye İran için savaşmaya giden Zeynebiyyun Tugayı’nın bir çok askeri Suriye’deki savaş boyunca sürüldükleri ön saflarda hayatını kaybetti.