Almanya Başbakanı Merkel, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararına ilişkin, “Bugün Avrupa için ve Avrupa’nın birleşme süreci için dönüm noktasıdır.” dedi.
BERLİN
Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere‘nin AB’den ayrılma kararına ilişkin, bugünün Avrupa için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Merkel, Federal Meclis’te (Bundestag) grubu bulunan partilerin grup başkanlarıyla yaptığı görüşmenin ardından İngiltere’nin AB’den ayrılma kararına ilişkin başbakanlıkta bir açıklama yaptı.
İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını büyük üzüntüyle karşıladığını belirten Merkel, “Bugün Avrupa için ve Avrupa’nın birleşme süreci için dönüm noktasıdır.” dedi.
Bu kararın gelecekte ne anlama geleceğinin diğer 27 AB üyesi ülkenin acele ve kolay sonuç çıkarmamasına bağlı olacağını ifade eden Merkel, aksi takdirde bunun Avrupa’yı daha fazla ayrıştıracağını ifade etti.
Şimdi sakin bir şekilde durumun analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, bu anlamda doğru kararlar alınması gerektiğini kaydetti.
“Avrupa’da çeşitlilik var. Avrupa’daki insanlar ne kadar farklıysa Avrupa Birliği’nden beklentileri de o kadar farklı” diyen Merkel, çoğu zaman Avrupa’nın birleşme sürecine kuşkuyla bakıldığını aktardı.
Bu kuşkuların sadece İngiltere değil, diğer üye ülkelerde de bulunduğunu ifade eden Merkel, Avrupa Birliği’nin somut olarak halkın kişisel durumunu ne şekilde iyileştirdiğini hissetmelerini sağlaması gerektiğini dile getirdi.
Avrupa Birliği’nin dünyanın en büyük ekonomik bölgelerden biri olduğuna işaret eden Merkel, AB’nin küreselleşmeyi şekillendirmesi ve bunu da istemesi gerektiğini vurguladı.
Merkel, AB’nin dayanışma ve değerler topluluğu olduğuna dikkati çekerek, AB’nin barışın, refahın ve istikrarın garantörü olduğunu söyledi.
Küresel rekabette özgürlük, demokrasi ve hukuk devleti değerleri ile ekonomik, sosyal, ekolojik, dış ve güvenlik politikalarında çıkarların sadece birlikte savunulabileceğini belirten Merkel, ”İngiltere’deki referandumdan tarihi bilinçle sonuç çıkarmamız lazım.” dedi.
Almanya’nın, Avrupa’nın bütünleşmesinin başarılı olması için özel bir sorumluluk taşıdığını ifade eden Merkel, bundan dolayı AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi’yi pazartesi günü Berlin’e davet ettiğini aktardı.
Merkel, İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinde yapılacak müzakereler sırasında bu ülkenin AB üyesi kalacağını da anımsattı.
AB’nin gelecekte İngiltere ile ilişkilerin yakın ve dostane bir şekilde şekillendirilmesi gerektiğini ifade eden Merkel, ”AB, gelinen duruma doğru bir cevap vermek için yeterince güçlüdür.” diye konuştu.
Muhabir: Erbil Başay