Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Özbeklere Ramazanda birlik yasaklandı
islam devleti default

Özbeklere Ramazanda birlik yasaklandı

Özbekistan’da Ramazan ayında topluca yemek yemek yasaklandı

Özbekistan Dini idaresi hükümete toplu iftarları yasaklama talebinde bulundu.

Özbekistan’da 6 Haziran’da başlayacak olan bu yılki Ramazan ayının beklendiği son günlerde, ülkedeki dini idare, mescit ve yemekhanelerde toplu iftar daveti verilmesinin yasaklamasını istedi.

Özbekistan dini idaresi başkan yardımcısı Şeyh Abdülaziz Mansur, “Taşkent şehri belediyesi bizim tavsiyemiz üzerine kafe ve restoranlarda iftar yemekleri organize edilmesini yasakladı. Bu devletin politikası değildir. Peygamberimiz zamanında fakir insanlar için toplu iftarlar organize ediliyordu. Bugün bu lüks halini aldı. Bundan dolayı bu yıl restoranlarda iftar yemekleri verilmeyecek” dedi.

Azadlık radyosunun haberine göre, Özbekistan’da kafe, restoranlar ve diğer yemekhanelerde toplu halde iftar yemeği organize etmek 2014-2015 yıllarında yasaklanmaya başlandı ve buna katılmayan Özbek vatandaşları radyoya şikayet mektupları gönderdi. Müslümanların biraraya gelerek aralarındaki manevi gücün artmasına engel olunduğu belirtildi.

Habere göre, geçen yıl son yıllarda ilk defa Ramazan ayında Özbekistan’da camilerde iftar yemeği verilmeye başlamıştı. Geçen Ramazan 22 Haziranda Taşkent’in en büyük Minar camisi avlusunda 500 kişinin katılımıyla iftar yemeği verilmişti. Bu iftar yemeğinin resimleri kısa sürede sosyal ağlarda paylaşılmıştı.

Abdülaziz Mansur’a göre bu sene camilerde böyle iftarlara da izin verilmeyeceğini söylerek, “Mekke’ye gidenler orada evleri bulunmadıkları için Kabe etrafında iftar yapıyorlar. Bizde ise herkesin evi var. Müslümanların evlerinde iftar yapmaları daha iyidir. Mescit ve camilerde iftar yemek aslında bidattir. Böyle şey tarihte görülmemiştir. Dolayısıyla bu sene camilerde de iftar verilmeyecektir” dedi.

Tarihte İslam dinin merkezlerinden biri, imam Buhari ve Tirmizi gibi İslam büyüklerinin vatanı olan Özbekistan’da İslam Kerimov dikta rejimi İslam’ın yeniden ayağa kalkmasını engellemek için çeşitli baskı yöntemlerine başvurduğu biliniyor.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir