Suudi Arabistan’ın ikinci veliahtı Prens Salman, ABD ile yaşanan bazı sorunları çözmek ve ‘2030 Vizyonu’ için ABD’de bulunuyor.
Suudi Arabistan veliahtı Prens Selman, 2030 vizyonu temasları için ABD’de. Senato Dışilişkileri yetkilileri, Silahlı Hizmetler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Başkanı ile toplantılar gerçekleştiren Prens Salman, petrole bağımlılıktan kurtulmayı öngören ‘2030 Ekonomi Vizyonu’ çerçevesinde toplantılar gerçekleştirdi. Prens Salman’ın yarın Obama ile de buluşması bekleniyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker, “Suudi Arabistan’ın petrole olan bağımlılığının azaltılmasında bir takım kültürel zorluklar olacak. Ama başarı elde edileceğini düşünüyorum” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Prens Selman’ın da görüşmesinde de bölgesel sorunların ele aldığı belirtiliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “(Kerry ve Selman) hafta sonunda Orlando’da yaşanan saldırıyı görüştü ve aşırıcılığın yayılmasıyla mücadeledeki işbirliğimizin sürdürülmesi konusundaki kararlılıklarını ifade etti” denildi.
Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” reform paketi, devletin birçok sektördeki hisselerin satılması ve sübvansiyonların azaltılmasını öngörüyor. Batılı uzmanlara göre ise hükümetin cömert politikaları ve dini merkezli olması, 2030 vizyonunun gerçekleşmesine engel olabilir
“VİZYON 2030” PAKETİNDE NELER VAR?
ENERJİ
Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı’nın sorumluluk alanı sanayi de dâhil edilerek genişletildi ve bu bakanlık, Prens Muhammet’in yakın danışmanlarından olan Saudi Aramco’ da çalışmış Halit el- Falih tarafından yönetilecek. Reform programının merkezinde bulunan petrol devi Saudi Aramco kısmi özelleştirilmesinde önemli muhatap konumunda bulunacak.
SU VE ELEKTRİK
Su ve elektrik idaresi sübvansiyonların azaltılma sürecinin daha iyi yönetilmesine dönük olarak iki ayrı bakanlık haline getirilecek. Su alanı, yeni kurulan Çevre, Su ve Tarım Bakanlığı bünyesine katıldı. Elektrik ise, Enerji Bakanlığı’na verilecek.
TİCARET
Bu konuda yeni bir bakanlık oluşturuldu ve bu bakanlığa, KOBİ’lerin GSYİH’e katkısını yüzde 35’e çıkarma görevi verildi. Yeni kurulan bu bakanlık Sosyal İşler eski Bakanı Macit el-Kasabi tarafından idare edilecek. Bu bakanlık, daha şimdiden geçen hafta yürürlüğe giren bir şirketler kanununu çıkardı. Bunun yanında, yeni iflas kanununun açıklanması yatırımcılar tarafından bekleniyor.
DEVLET FONLARI
Merkez Bankası Sama, yeni atanan başkan Ahmet el-Halife yönetiminde daha geleneksel bir rol alacak. Sama’nın rezervleri geçen yıl 580 milyar dolara düşmüştü ve bu yıl GSYİH’e oranının yüzde 19 olması beklenen mali açığın finansmanında bu rezervlerden aylık 10 milyar dolar kullanılıyor. Bankanın bazı varlıklarının zaman içinde Kamu Yatırım Fonu’na transferi Sama’yı daha geleneksel bir merkez bankasına dönüştürecek.
REKREASYON VE KÜLTÜR
Eski sağlık bakanı Ahmet el-Kâtip yeni kurulan Rekreasyon ve Kültür Komisyonu başkanlığına atandı. Ahmet el-Kâtip, krallıktaki sosyal değişimin kabul edilebilir sınırları içinde yeni eğlence seçenekleri oluşturmakla sorumlu. Vizyon 2030 planı hükümetin, kütüphaneler ve müzeler gibi yeni kültürel yerler sunan “ kültürel ve eğlence projeleri” oluşturacağını vaat etti.
Ajanslar