Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / ‘Türkiye ile dolaylı görüşmeler varsa şaşırmam’
Lazkiye'de patlama

‘Türkiye ile dolaylı görüşmeler varsa şaşırmam’

Suriye’nin eski Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan, iki ülkenin ve bölgenin çıkarları için Ankara ve Şam arasında ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Kabalan’a göre bunun yolu Türkiye’nin Suriye politikasını değiştirmesinden geçiyor.

BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici’nin sorularını Şam’dan telefonla soruları yanıtlayan Kabalan, ‘Türkiye’nin sınırlarını kontrol etmesi ve teröristlere yardımı kesmesi durumunda’ Şam’ın Ankara’yla ilişkileri düzeltmeye hazır olduğunu belirtti. Kabalan, ‘iki ülke arasındaki dolaylı görüşmelerin varlığının kendisini şaşırtmayacağını’ kaydetti.

Şam merkezli düşünce kuruluşu Suriye Stratejik Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin başkanı da olan Kabalan, Türkiye ve Suriye arasında dolaylı görüşmeler olduğu iddialarıyla  ilgili olarak şu yorumu yaptı:

“Kişisel olarak Türkiye ve Suriye arasında, en azından üst düzeyde doğrudan bir görüşme yapılmış olabileceğine dair şüpheliyim.(Alt düzeyde) Görüşmeler gerçekleştirilmiş olabilir. Buna dair bir kanıtım yok ancak bazı tür mesajların bazı aracılar tarafından Türkiye ile Suriye arasında aktarılmış olması beni şaşırtmaz. Ancak bunun (doğrudan görüşmelerin) hem Türkiye hem de Suriye’nin çıkarına.”

‘AK PARTİ İÇİNDE DE FARKLI SESLER VAR’

“Türkiye bu savaştan siyasi, ekonomik ve sosyal olarak zarar gördü. Türkiye, AB ve Arap dünyası içinde Türk hükümetini, Suriye’de akan kanı durdurmada pozitif bir rol oynamaya çağıran sesler yükseliyor. AK Parti içinde de bu sesler var” diyen Kabalan, “Terörizme karşı birleşik bir cephe kurmanın insanlığın yararına olduğunu düşünüyorum. İnanıyoruz ki, Türkiye’nin teröristleri Suriye’ye, kendi sınırından sokmaya son vermeden, Suriye’deki akan kan bertaraf edilemez” diye konuştu.

Türkiye’nin adım atması durumunda Suriye’nin de buna karşılık vereceğini söyleyen Kabalan, “Eğer Türkiye samimi olarak Suriye’ye yönelik tutumunu değiştirir, pozitif bir rol oynar ve yeni bir sayfa açarsa, inanıyorum ki Suriye yönetimi, tüm dargınlıklara rağmen böyle bir şeyi hoş karşılayacaktır” ifadelerini kullandı.

‘PYD-ABD İLİŞKİSİNDEN RAHATSIZIZ’

Suriye’nin kuzeyindeki Rojava Federasyonu’nun ilanına tepki gösteren eski diplomat, ‘savaş sonunda özerklik dahil her konunun müzakere edilebileceğini ancak ülkenin bölünmesine izin verilmeyeceğini’ söyledi. “ABD ile PYD arasındaki ilişkiden rahatsız mısınız?” sorusuna “Kesinlikle” cevabını veren Kabalan, “Amerika ve Amerikalılarla birlikte hareket edenlerin bölgede geleceğinin olmadığı” yorumunu yaptı.

Sputnik

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir