Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / El Kaide’den Nusra’ya: Ayrılabilirsin

El Kaide’den Nusra’ya: Ayrılabilirsin

El-Kaide, kendisine bağlı olan Nusra Cephesi’nin ayrılmasını kabul edeceklerini duyurdu

El-Kaide’nin Suriye kolu Nusra cephesi ile ana merkez arasındaki kopuş resmen açıklandı. El-Kaide lideri Eymen el-Zevahiri’nin Sözcüsü Şeyh Ahmed Hassan Ebu Hayr’a ait olduğu öne sürülen ses kaydında Suriye’de savaşa devam etmek ve ülkede birliğin sağlanması için gerekirse Nusra grubunun kendilerinden ayrılabilecekleri ve bunu kabul ettikleri duyuruldu. Ses kaydında şu ifade yer alıyor: “Eğer örgütle bağınız, sizin birliğinize ve tek vücut olarak operasyon yapmanıza mâni oluyorsa, bu örgütsel ilişkiden vazgeçebilirsiniz.”

Suriye’de Esed’e karşı savaşan Nusra Cephesi, El Kaide bağlantısından dolayı, BM’nin terör örgütleri listesinde bulunuyor.

Bu açıklama sonrası, Nusret Cephesi lideri Colani’nin önümüzdeki günlerde bir video yayınlayarak el Kaide biatına son verdiğini açıklaması bekliniyor

MUHALİFLER NUSRA CEPHESİ’NE BASKI YAPIYORDU

Suriye’deki diğer muhalifler grupların, sahada en etkili gruplardan biri olarak gösterilen Nusra Cephesi’ne, terör örgütü listesine alınmasına neden olan El Kaide bağlantısını kesmesi için baskı yaptığı biliniyordu. Ancak Nusra Cephesi, bu baskıya karşı direniyordu. Zira Nusra Cephesi El Kaide’yle ilişkisini kesme konusunda içinde bölünmüş durumdaydı.

Son dönemde Esed’in Halep’teki muhalif bölgeleri kuşatmasıyla Nusra Cephesi ile ortaklık kuran muhalif grupların El Kaide ile bağlantısını kesmesi için baskılar daha da artmıştı.

ÜÇ GÜN ÖNCE SİNYALLERİ GELMİŞTİ

Merkezi ABD’nin başkenti Washington olan Ortadoğu Enstitüsü’nden bölge uzmanı Charles Lister, “El Nusra Cephesi’nin kısa süre önce toplanan şûrasının El Kaide’den kopma kararı aldığını” üç gün önce duyurmuştu. Lister, ayrılmadan sonra örgütün adının da değiştirileceği ve ‘Fetih El Şam Cephesi’ ismini kullanacağını da kaydetmişti.

El Nusra Cephesi’nin Suriye’de savaşan beş bine yakın militanının olduğu tahmin ediliyor.

ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir