ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Menbiç’in IŞİD’in elinden geri alınması operasyonunda sağlanan başarıda emeği geçenleri kutlayarak, operasyon desteğinden dolayı Türkiye’ye de takdirlerini iletti.
Carter, yaptığı yazılı açıklamada, “Menbiç halkını, Menbiç Askeri Konseyi’ni, Suriye Arap Koalisyonu’nu ve Suriye Demokratik Güçleri’ni, Menbiç’i IŞİD’in nefret verici yönetiminden kurtarmadaki başarılarından dolayı kutluyorum” ifadesini kullandı.
Koalisyonun kritik desteğiyle sağlanan bu başarının IŞİD’in kalıcı biçimde yenilgiye uğratılması çabasında mühim kilometretaşlarından bir yenisi olduğunu belirten Carter, Menbiç’in IŞİD militanlarının hem Suriye ve Irak’a geçişlerinde hem de ABD ve müttefiklerine karşı saldırılar planlayan örgütün dış unsurları için kilit bir transit noktası olduğuna dikkati çekti.
Carter, Menbiç’teki başarının Rakka’nın artan izolasyonunu da güçlendireceğini ve IŞİD’e karşı mücadelede örgütün bu kent üzerindeki kontrolünü çökertmeye yönelik bir sonraki hedefin başarılmasına katkıda bulunacağını belirtti.
Türk hükümetine de operasyona desteğinden ötürü minnettarlığını dile getiren Carter, “Menbiç halkı için şimdi evlerinin ve toplumlarının yeniden inşasına yönelik zorlu görev başlıyor ve tüm koalisyon ortaklarımızı bu görevde onlara yardım etmeye çağırıyorum” dedi.
Carter, askeri koalisyonun da IŞİD’i yenilgiye uğratmada yerel güçlerlerle birlikte çalışmaya devam edeceğini kaydetti.
“Menbiç’te taahhütlerimize bağlıyız”
Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Adrian Rankine Galloway, Suriye’nin kuzeyindeki Menbiç kasabasının IŞİD’in elinden geri alınmasına yönelik operasyonların, Türkiye ile ABD arasındaki taahhütlere bağlı kalarak yürütüleceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin, Washington’ın verdiği güvence doğrultusunda, Amerika’nın desteklediği güçlerin Menbiç’i geri almasının ardından, YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesini beklediğini kaydetmişti.
Türkiye’nin Menbiç operasyonu ve sonrasında atılacak adımlara yönelik beklentisine dair Amerika’nın Sesi muhabirinin sorusunu yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Galloway, hedefin Menbiç’de DAEŞ’in yenilgiye uğratılması ve kentin kontrolünün yerel halk ve yönetimine geri verilmesi olduğunu açıkça ortaya koyduklarını belirtti.
Galloway, Menbiç’de, kalan IŞİD militanları ve onlarla savaşan Suriye Arap Koalisyonu ve Suriye Demokratik Güçleri’yle birlikte, şu anda “çok akışkan” bir durumun bulunduğunu kaydetti. Sözcü Galloway, sözlerine şöyle devam etti:
“Suriye Arap Koalisyonu’ndaki ortaklarımızın, Menbiç’i DAEŞ’ten kurtarmaya dönük çok uzun ve zorlu bir savaşın sonuna yaklaştığını düşünüyoruz. Güçlerin son konuşlandırması, Suriye Arap Koalisyonu ve Suriye Demokratik Güçleri’nin komutasında yapılıyor. Takvim konusunda bir spekülasyona girmeyeceğiz”
ABD’nin, Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşta sergilediği tetiktelik ve ortaklıktan dolayı minnettar olduğunu vurgulayan Galloway, “Elbette bu operasyonların ülkelerimiz arasındaki taahhütlerle uyumlu bir tarzda icra edilmesinde ve Ankara ile bu ve diğer konularda sürekli iletişim halinde kalmaya kararlıyız” ifadesini kullandı.
“Menbiç’i yerel Araplar yeniden inşa edecek”
Menbiç operasyonuna dair Türkiye’nin beklentisi, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau’nun günlük basın brifinginde de soruldu. Trudeau da, “Menbiç için savaşan Araplar, hem kenti hem de evlerini geri almak için savaşıyorlar. Kürt güçleri de Suriye Demokratik Güçleri’nin kritik bir parçası. Bununla birlikte, Kürt liderliğinden, (bölge) teröristlerden nihayet temizlendiğinde, bölgeyi yeniden inşa edecek ve yerel kontrolü yeniden tesis edeceklerin, kendi topraklarını kurtaran yerel Araplar olacağı yönünde taahhütler aldık” diye konuştu.