Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Libya hükümeti ABD saldırılarından rahatsız

Libya hükümeti ABD saldırılarından rahatsız

Temsilciler Meclisi Savunma ve Ulusal Güvenlik Komisyonu, Sirte kentinde hava saldırısı düzenleyen ABD’yi Libya’da teröre karşı yürütülen mücadeleyi “siyasallaştırmakla” suçladı

Libya’daki Tobruk kenti merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Savunma ve Ulusal Güvenlik Komisyonu, Sirte kentinde IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırısı düzenleyen Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) Libya’da teröre karşı yürütülen mücadeleyi “siyasallaştırmakla” suçladı.

Komisyon tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Sirte’deki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları kınanarak, ABD’nin “bir tarafı diğer tarafa tercih ettiği ve meseleyi siyasallaştırdığı” ifade edildi.

“ABD’NİN HAVA SAHASI İHLALİ”

ABD’nin saldırılarının “hava ihlalleri” olarak nitelendirildiği açıklamada, “(ABD), Libyalıların onaylamadığı, anayasal ve meşru olmayan, TM’nin güvenoyunu henüz almamış (Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı) Başkanlık Konseyi’ne siyasi destek sağladı.” ifadelerine yer verildi.

İzinsiz ve önceden koordinasyon sağlanmadan düzenlenen hava saldırılarına açıklık getirmesi için ABD Büyükelçisi’nin TM’ye gelmesi talep edilen açıklamada, ABD’nin amacı teröre karşı mücadele etmek ise Bingazi ve Derne kentlerinde faaliyet gösteren IŞİD’in yanı sıra başka aşırı gruplara karşı neden kendilerine yardım etmediği sorusu yöneltildi.

Teröre karşı mücadelede her türlü çabanın olumlu karşılandığı kaydedilen açıklamada, çabaların meşruiyet ve uluslararası çabalar çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Savunma ve Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkan Yardımcısı Tarık el-Curuşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Teröre karşı mücadele konusunda Arap veya yabancı ülkelerden gelecek her türlü yardımı olumlu karşılarız ancak tüm dünyanın, ülkenin en yüksek yönetim makamı olarak bizimle önceden koordinasyon sağlanmadan hiçbir müdahaleye izin vermeyeceğimizi bilmesi gerekiyor.” dedi.

ABD’nin Sirte’deki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarının ülkedeki meşru makamlardan izin alınmadan ve koordinasyon sağlanmadan yapıldığına dikkati çeken Curuşi, ABD’nin sadece parlamentodan henüz güvenoyu almamış Başkanlık Konseyi ile koordinasyon sağladığına işaret etti.

Curuşi, açıklamalarını, “Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Sirac, varlığı istihbarat amaçlı olmasına rağmen Fransa’nın Libya’nın doğusundaki varlığını inkar edip, ABD’nin Sirte’deki savaşta kendisine bağlı Misrata güçlerine yardım amacıyla müdahale etmesini neden olumlu karşıladı?” sorusuyla sonlandırdı.

IŞİD’e karşı mücadele eden UMH’ye bağlı El-Bunyanu’l Mersus (Kenetlenmiş Yapı) gücü, ABD’nin Sirte’ye düzenlediği hava saldırılarını olumlu karşılayarak, daha önce Libya’nın doğusunda meydana gelen uçak kazasında bazı Fransız askerlerinin hayatını kaybetmesinin ardından yabancı askeri müdahalenin faydasını sorguladı.

ABD Başkanı Barack Obama, dün Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Libya’da hava operasyonlarını başlatmadaki amaçlarının IŞİD’ı ortadan kaldırmak ve ülkede tekrar istikrarı sağlamak olduğunu belirtmişti.

Operasyonu Libya hükümetinin isteği üzerine başlattıklarını anlatan Obama, “Onlar zaten belli bir aşama kat ettiler ve IŞİD Sirte bölgesi civarında kuşatılmış bir alanda. IŞİD’e karşı savaşmaları ve işi tamamen bitirmeleri ABD ulusal güvenliğinin çıkarınadır.” demişti.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir