Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / ABD ‘uçuşa yasak bölge’ye karşı

ABD ‘uçuşa yasak bölge’ye karşı

Beyaz Saray’ın açıklamasında Suriye’de “uçuşa yasak bölge” oluşturulmasının temel sorunları çözmeyeceği savunuldu

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, Suriye’de “uçuşa yasak bölge” oluşturulmasının temel sorunları çözeceğini düşünmediklerini söyledi.

Rhodes, ABD Başkanı Barack Obama’nın Laos ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Obama arasında Çin’de yapılan görüşmenin ardından Türkiye’nin Suriye’de uçuşa yasak bölge kurulmasına ilişkin çağrıları hakkında ABD yönetiminin görüşlerinin değişip değişmediği sorusu üzerine Rhodes, öncelikle Fırat Kalkanı Harekatı’na değinerek, DAEŞ unsurlarının Suriye’de Türkiye sınırından temizlenmesine yönelik ilerlemeden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Bunun, uzun süredir Türkiye ile görüşmelerinde odaklandıkları bir konu olduğunu hatırlatan Rhodes, şöyle devam etti:

“Sahada Suriye Demokratik Güçlerine destek için yaptığımız kendi operasyonlarımız Münbiç’in temizlenmesine yardım etti. Münbiç, DAEŞ savaşçılarının Türkiye’ye doğru önemli bir geçiş noktasıydı. Türkiye’nin Cerablus’taki operasyonları ve sınırdaki temizlik operasyonları da oradaki sınır bölgesinin kesilmesine olan önemli önceliğimizde ciddi ilerleme sağladı. O bölge, yabancı savaşçıların Suriye’ye girip çıktığı bir yerdi ve Türk güçleri, muhalif güçler, bizim lojistik desteğimiz ve hava desteğimiz sayesinde sınırın o bölgesini kapatabilirsek DAEŞ’e karşı büyük bir kazanım elde etmiş olacaktık.”

Rhodes, uçuşa yasak bölge konusunda ise görüşlerinin değişmediği mesajını verdi.

ABD askeri kaynaklarını, DAEŞ ve El Nusra ile mücadelede kullanmak istediklerini anlatan Rhodes, “Uçuşa yasak bölgenin sahadaki temel sorunları çözeceğini düşünmüyoruz çünkü sahada hala bir savaş devam ediyor. Uçuşa yasak bir bölge sadece belli bir alanı kapsamış olacak. Oysa sorunlar ve şiddet ülkenin genelinde.” dedi.

Türkiye sınırındaki temizlenmiş alanın korunması halinde daha geniş bir alanda güvenliğin sağlanacağını ve yabancı savaşçı akışının duracağını belirten Rhodes, bu düşüncelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştıklarını aktardı.

GÜLEN’İN İADESİ

Fetullah Gülen’in iade edilmemesi halinde Türk-Amerikan ilişkilerinin ciddi zarar görüp görmeyeceği ve bundan endişe duyup duymadıklarına ilişkin soruyu da yanıtladı.

Şüphesiz bu konunun, iki ülke arasındaki ilişkilerde rahatsız edici olduğunu vurgulayan Rhodes, şunları kaydetti:

“Başkan’ın, Gülen’i iade etmeyi seçmesini sağlayacak bir sistemimiz yok. Türkiye’nin endişelerini ciddiye aldığımızı göstermemiz bence önemli. Bu yüzden Adalet Bakanlığı, Türkiye’nin sunduğu kanıtları incelemek ve Türk muhataplarıyla konuyu ele almak için çok fazla kaynak tahsis etti. Bence Türk hükümeti konuyu ciddiye aldığımızı görüyor. Endişelerini görmezden gelmiyoruz, sadece ‘Yasal bir eşiği tutturmanız gerekiyor’ diyoruz. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam edecek.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama’nın Çin’de olumlu bir görüşme yaptığına dikkati çeken Rhodes, görüşmeye ilişkin yorumların tonunun da bunu yansıttığını sözlerine ekledi.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir